Hannes Holm: ’Jag sommarjobbade med Lasermannen’

Regissören: Som badvakt var han felfri

”BLEV LITE RÄDD” Hannes Holm sommarjobbade sida vid sida med Lasermannen.
NÖJE

Hannes Holm jobbade som badvakt – tillsammans med Lasermannen.

Det avslöjar han i dagens ”Sommar” i P1.

– Jag blev nog lite rädd, han hade väldigt hårda och tuffa åsikter, säger regissören till Aftonbladet.

Innan Hannes Holm, 49, blev den firade regissören han är i dag kämpade han mot arbetslöshet och hoppade runt mellan olika ströjobb. I dagens ”Sommar” i P1 berättar han om ett speciellt sommarjobb. När han var 18 år jobbade han som badvakt – sida vid sida med John Ausonius, 59, som skulle komma att bli känd som Lasermannen.

”Lite speciell”

De var kollegor på Kampements­badet kring 1981. Det lugna jobbet gav gott om tid för kollegorna att sitta vid bassängkanten och samtala.

– Han var lite speciell, vi pratade ofta politik. Han hade starka åsikter om invandring och om hur samhället degenereras, säger Hannes Holm i ”Sommar”.

Tuffa åsikter

John Ausonius blev senare känd som Lasermannen efter att ha skjutit sammanlagt elva personer i Stockholm och Uppsala mellan 1991 och 1992. En dog, flera fick bestående men.

– Jag blev nog lite rädd, han hade väldigt hårda och tuffa åsikter. Det var de klassiska sverige­demokrat-åsikterna, fast ganska militanta. Jag vågade inte gå i jättekonfrontation med honom, säger Hannes Holm till Aftonbladet.

Han häpnade när han såg löp- sedlarna med Lasermannen efter skottdåden flera år efter att de umgåtts.

– I dag är han ju Lasermannen. Det ger perspektiv när man träffat människor som sedan blir löpsedelsmänniskor. Egentligen är det inte ett monster utan en vanlig människa som blivit ett monster, det är svårt att acceptera. Han var som vilken arbetskollega som helst. Som badvakt var han felfri. Han gjorde ett jättebra jobb.

”God filmsmak”

Under samtalen märkte de snart att de hade ett stort gemensamt intresse.

– Han var också filmintresserad, vi pratade mycket film. Vid sidan av badvaktsjobbet jobbade han extra som biografvaktmästare. Han hade god filmsmak. Men i dag är det ju en knasig tanke att han började som livräddare.

Fotnot: ”Sommar” med Hannes Holm sänds i dag lördag i P1 kl 13.00

John Ausonius ångrar sina våldsdåd

Ausonius.

Lasermannen, John Ausonius, satte skräck i Sverige i början av 1990-talet. Mellan 1991 och 1992 drev invandrarhatet honom att utföra väpnade attacker i Stockholm och Uppsala.

John Ausonius sköt elva personer, flera fick skador för livet och den iranske studenten Jimmy Ranjbar, 34, dog. Regeringen utfäste en belöning på en miljon kronor för tips som ledde till ett gripande.

Ausonius greps till slut i samband med det sista av hans 20 bankrån. Han har senare sagt att han först ville skjuta kriminella invandrare men att de var för tidskrävande att hitta, därför valde han slump­mässiga offer med invandrar­bakgrund.

Han sitter i fängelse sedan 1995 och har i en intervju med Aftonbladet 2010 sagt att han föränd- rats och ångrar sina våldsdåd.