Rodriguez får en ny chans – 40 år senare

Svensk filmare blåser liv i Sixto Rodriguez karriär

1 av 3
En mexikansk Bob Dylan – så beskriver bortglömde artisten Sixto Rodriguez sig själv. Nu gör han en sen comeback i livet och spelar på Way Out West i Göteborg.
NÖJE

Hans två skivor tokfloppade.

En hyllad svensk dokumentärfilm har fått fart på bortglömda artisten Rodriguez karriär – efter 40 år.

– Filmen har gett mig en andra chans i livet, säger den 70-årige amerikanen, som i kväll spelar på Way Out West-festivalen i Göteborg.

Historien är så otrolig att nog ingen skulle tro på den om den inte var sann.

Svenske filmaren Malik Bendjelloul, tidigare reporter på SVT:s kulturmagasin ”Kobra”, hörde den under en resa i Syd­afrika och har sedan jobbat med filmen ”Searching for Sugar man” i fem år.

Världspremiär på Sundance-festivalen i USA i vintras, där den fick två priser. Nyligen har den haft kritikerrosad premiär i både USA och England, snart är det Sverige-premiär.

Plattorna floppade

Det handlar alltså om Sixto Rodriguez. Upptäckt i Detroit och hårdlanserad på två skivor tidigt på 1970-talet. Båda tokfloppade och Rodriguez fortsatte som vanlig knegare, mest byggnadsarbetare.

Samtidigt letade sig hans skivor på mystiska omvägar till Sydafrika. Ett land som under apartheidregimen var så avskuret från omvärlden att ingen utanför landet hörde talas om att Rodriguez där blev oerhört populär som pop- och protestsångare. En halv miljon skivor såldes.

Men där trodde man Rodriguez var död, efter ett dramatiskt självmord efter en misslyckad konsert.

Spelat i det tysta

För att göra en lång historia kort… Rodriguez spårades upp av ett par sydafrikanska fans, åkte dit på bejublad turné, musikkarriären har börjat ta fart och alltihop skildras i den svenska filmen.

Nu möter jag Rodriguez som 40 år försent får sin välförtjänta framgång, men ändå inte är bitter utan rätt tystlåten och ödmjuk.

– Som artist är inte framgång något man kan ta för givet. I dag hade det kanske gått att lansera mig som en ”mexikansk Bob Dylan” och folk hade blivit nyfikna, då fungerade det inte så.

– Jag har haft ett bra liv. Gjort och spelat musik på fritiden. När Malik tog kontakt och ville göra en film, fattade jag ingenting. Nu har den bidragit till att ge mig en andra chans i livet som artist.

Det här är Sixto

Namn: Sixto Rodriguez. Ålder: 70. Familj: Tre vuxna döttrar. Bor: Detroit Aktuell: Spelar på Way Out west-festivalen i Göteborg i kväll. Filmen om hans liv, ”Searching for Sugar man”, har Sverigepremiär den 24 augusti. Turnerar runt om i USA i höst. Ska snart vara med i David Letterman show i amerikansk tv.

Sixto Rodriguez förklarar sin musikstil: Fyra låtar – ”Masters of war” med Bob Dylan, ”I am a rock” med Simon & Garfunkel, ”Eve of destruction” med Barry McGuire och ”Ohio” med Crosby, Stills, Nash & Young – har format mig. De som gillar dem gillar nog min musik också.