Fragment från Kent – nu i bok

Författaren kollapsade

1 av 5
”Klockan fyra på natten. ”Tänd på” på högsta volym, om och om igen”, Jesper Waldersten om bilden på Kent i aktion.
NÖJE

Kent var nära att knäcka honom.

Efter två veckor i Frankrike med superbandet, kollapsade konstnären Jesper Waldersten.

– Sista natten klappade jag ihop fullständigt, säger han.

Jesper Waldersten, 43, väntade inget samtal, men plötsligt hände det. Bandet Kent ringde och undrade om han ville följa med till Provence. De skulle spela in en ny skiva och konstnären fick följa med för att sätta ihop en bok om det som hände under inspelningen.

Efter 17 slitiga och sliriga dygn var han utpumpad.

– Sista natten klappade jag ihop. Kroppen sa ifrån. Men det var det värt.

”Lägg er inte i!”

Resultatet av veckorna i Provence blev ett mastodonverk. En tre hundra sidor lång foto- och illustrationsbok, ”Kent - Waldersten: lägg er inte i!”.

– Det är speciellt att få visa Kent på det här sättet, så nära, så intimt. Att väva ihop våra världar och se vad som kommer ut på andra sidan.

Han beskriver bandet som en maskin. Alla vet exakt vad de ska göra när de plockar sönder låtarna ner till minsta beståndsdel – för att sedan bygga upp dem igen.

– Ibland kände jag att de förstörde låten och ville ingripa. Men sedan, efter fem timmar, hade de något fantastiskt igen. Även om Jocke Berg är den konstnärliga ledaren så är det en otroligt demokratisk process, jag tror det är ett måste om en grupp ska fungera i 20 år.

Höra vad ingen hört

Bortsett från den dramatiska avslutningen på resan beskriver Jesper Waldersten upplevelsen som oförglömlig.

– Att stå i smyg och höra när Jocke Berg spelar gitarr och sjunger något som ingen hört tidigare, det var mäktigt. Ingen spelade in, ingen fotade eller antecknade. Det hände bara där och då.