Veronica Maggios turnékamrat död i mystisk bussolycka

Hittades döende på motorväg i Danmark

1 av 5 | Foto: KRISTER HANSSON
FÖRSÖKTE RÄDDA HANS LIV Tom Hofwander dog av sina skallskador medan ambulanspersonal förgäves försökte rädda hans liv.
NÖJE

Under hemresan till Sverige försvann Veronica Maggios ljudtekniker Tom Hofwander, 58, ur turnébussen.

Timmar senare dog han på motorvägen söder om Köpenhamn.

Nu har svensk polis förhört Maggio och turné­sällskapet om den mystiska olyckan.

Ljudteknikern och Reggaeprofilen Tom Hofwander, 58, hade tillsammans med Veronica Maggio och turnésällskapet packat ihop efter en konsert i Danmark.

Alla sov på bussen på väg hem till Sverige – då försvann 58-åringen utan att någon märkte det.

Stoppades av polisen

Timmar senare hittades en döende man på E20 söder om Köpenhamn iklädd den officiella t-shirten från Maggios turné, enligt dansk polis. Mannen visade sig vara Tom Hofwander.

– Hela sällskapet, inklusive Veronica Maggio, låg och sov på bussen efter avslutad spelning i Skanderborg. Jag har ingen bra bild av händelseförloppet ännu, men det är en traumatisk händelse för alla inblandade, säger Leif Henriksson, vd för Blixten & co, som arrangerat turnén.

Beskedet nådde stjärnan och turnévännerna på måndagsmorgonen. När de kom till Sverige stoppades bussen av polisen och alla ombord förhördes.

– Vi har fått en remiss av dansk polis efter en olycka där och tagit en buss i beslag för en teknisk undersökning, resultatet av den är inte klar, säger Lars-Erik Baarsen, stationsbefäl på Södermalmspolisen som har tagit hand om ärendet i Sverige.

”Han var döende”

– Alla inblandade i bussen är förhörda, och det har hållits kompletterande förhör i dag.

Resultaten av förhören är skickade till Danmark. Enligt Södermalmspolisen verkar det röra sig om en tragisk olycka men exakt vad som hänt är oklart.

Enligt Ove Petersen, polisinspektör på Midt- och Vestsjællands polis, har man bedömt att Tom Hofwander hade fallit ur ett fordon när han hittades vid 03-tiden i förrgår.

– Mannen levde när vi kom dit. Men han var döende. Han hade ingen legitimation när han blev funnen. Han hade bara en t-shirt och underkläder på sig, säger Petersen.

– Fallet ledde till inre blödningar i hjärnan. Detta ledde sedan till hans död.

Leif Henriksson, vd för Blixten & co, berättar att han har kontaktats av den danska polisen.

”Behöver samla oss”

– De ville ha information av mig eftersom det är vi som är ansvariga för artisten och turnén, och vi ställer oss självfallet till deras förfogande.

Han kan inte uttala sig om polisen ser på dödsfallet som en olycka eller ett brottsfall. Varken Veronica Maggio eller någon annan från turnépersonalen är i skick att uttala sig om den saknade teknikern, enligt Leif Henriksson på Blixten & co.

– Med respekt för att alla, inklusive Veronica, är i djup chock så finns det tyvärr inte möjlighet att ge några ytterligare kommentarer just nu. Vi behöver samla oss och bearbeta det som hänt.

Södermalmspolisen i Stockholm bekräftade i går att den omkomne mannens anhöriga har blivit underrättade.