Svenska rock-undret Takida intar New York

Nu vill de slå stort i USA – med ett råare sound

Foto: Magnus Liam Karlsson
Takida.
NÖJE

Från Ånge till New York är det långt.

Men Takida har just tagit sig över Atlanten för att spela in nya singeln ”Swallow” – och de hoppas att det bara är första steget på en mer definitiv resa av samma sort.

– Får vi bara chansen att nå ut med en låt skulle det funka, säger gitarr­isten Mattias Larsson.

Takida

Vi befinner oss i Elmwood Park i New Jersey, en knapp halvtimmes bilväg väster om Manhattan.

Här, i Whitney Houstons gamla studio House of Loud, har de sex medel­padingarna i Takida senaste veckan kamperat för att spela in en ny singel som av allt att döma ska heta ”Swallow”.

”Ville ta chansen”

– Vi fick hjälp av skivbolaget och vår manager, som känner producenten lite grann, att etablera en kontakt och ville inte missa chansen att komma hit, berättar de under en paus.

Producenten i fråga heter David Bendeth och är sedan åtta år tillbaka den som driver House of Loud.

– Han har gjort väldigt mycket bra grejor med band som vi gillar, men som kanske inte är så kända i Sverige. Som Breaking Benjamin och Paramore, berättar gitarristen Mattias Larsson.

Nu hjälper han alltså Takida att hitta ett gångbart sound för den amerikanska marknaden.

– Det har blivit rätt rått och gitarrbaserat. Själv undrar man ibland hur han tänker, men när man hör resultatet förstår man, fortsätter Larsson.

– Framför allt har det varit en kick att vara här. Man blir inspirerad, David är otroligt rolig och lätt att jobba med.

Fröjd att jobba med

Känslorna är ömsesidiga, visar det sig.

– Man vet aldrig vad man har att vänta när man möter ett helt nytt band, dessutom från ett annat land. Men Takida har varit en fröjd att jobba med. De har arbetsmoral och är fokuserade på att få den här inspelningen gjord. Det gillar jag, säger Bendeth.

Att han när Nöjesbladet är på besök förgäves sliter med att få sångaren Robert Pettersson att uttala ordet ”own” i refrängen på rätt sätt gör inget.

– Det är inget uttalsfel, förklarar Pettersson, utan min accent. De tycker att det hörs på w:et att jag är svensk, men det går inte att göra så mycket åt. Det är så jag låter och förhoppningsvis hör de som lyssnar en extra krydda i stället.

Prövar lyckan

Ja, sådant har fungerat på den amerikanska publiken förr – och det är den publiken Takida vill nå nu.

– Ja, det är därför vi är här. Vi tycker det är dags att pröva lycka här nu, säger trumslagaren Kristoffer Söderström och Mattias Larsson fyller i:

– Alla band säger förmodligen samma sak, men om vi bara får chansen att nå lyssnarna med en låt kommer det att funka.

Det tror Bendeth också.

– Det här bandet har en fin känsla för melodier. Nu ska vi se till att de får ett sound som passar på amerikansk radio också. Jag är övertygad om att det kan gå bra för dem här, säger han.

Så resan Ånge-New York har alltså bara börjat.

Sextett från Ånge i Medelpad

Medlemmar: Robert Pettersson (sång), Tomas Wallin (gitarr), Mattias Larsson (gitarr), Fredrik Pålsson (bas), Kristoffer Söderström (trummor), Chris Rehn (synt/cello)

Diskografi, album: Make you breathe (2006), Bury the lies (2007), The darker instinct (2009), The burning heart (2011).

Aktuella: Har just spelat in nya singeln ”Swallow” i studion House of Loud i New Jersey.

HOUSE OF LOUD

Berömd studio i Emlwood Park New Jersey, strax väster om Manhattan. Den byggdes ursprungligen för Whitney Houston. För åtta år sedan tog David Bendeth över driften och har sedan spelat in otaliga skivor med sådana som Breaking Benjamin, Paramore, Bruce Hornsby, Papa Roach och svenska In Flames.

DAVID BENDETH

58 år. Född i England, men uppvuxen i Kanada. Har producerat över 80 album som sammanlagt sålt i över 60 miljoner exemplar. Har också belönats med åtskilliga amerikanska grammis för sina produktioner. 2002 hjälpte han till att producera och mixa Elvis-samlingen ”# 1 Hits” – ett album som sålde i 14 miljoner exemplar.