De är roligast i Sverige

Foto: ANDERS ANDERSSON
Marika Carlsson.
NÖJE

För elfte året i rad har Sveriges bästa komiker utsetts.

För andra gången korades Marika Carlsson till landets roligaste kvinna.

– Det var aldrig något snack, säger juryordföranden Özz Nûjen.

På Södra teatern i Stockholm har det under tisdagkvällen varit dukat för skrattfest.

Den årliga Svenska stand up-galan ägde rum under kvällen – och juryns ordförande Özz Nûjen, 37, är belåten med utfallet.

– Det är utsålt, eliten är här. Alla som är något inom svensk stand up är här. Det är vår grammis. Det är roligt att se hur det växer hela tiden, säger komikern som varit med sedan galans start 2002.

”Har betytt mycket”

Två av de tyngsta kategorierna, årets manliga och kvinnliga komiker, gick till Kristoffer Appelquist respektive Marika Carlsson. Carlsson vann för andra gången, efter att ha vunnit i prisklassen 2006.

– Det var inget snack. Hon är så fruktansvärt proffsig, smart och kvick. Hon är fruktansvärt bra. Eftersom humor handlar om dagsform är det extra imponerande att hon varit så konsekvent under så många år, säger Özz Nûjen.

Juryns hederspris gick till Babben Larsson.

– Det var på tiden att hon fick priset. Hon har betytt så mycket för så många, säger Özz Nûjen.

FAKTA

Här är alla pristagare - med juryns motivering

Årets manliga komiker: Kristoffer Appelquist

”Kristoffer Appelquist har stort mod, intelligens, glimt i ögat och en helt egen stil har skapat en stor standupkomiker som vinner i längden.”

Årets kvinnliga komiker: Marika Carlsson

”Marika Carlsson är inte bara väldigt smart och väldigt rolig! Utan så mycket mer... Fulländad underhållare med avväpnande stil, energi och en värme som känns.”

Årets nykomling: Niklas Andersson

”Det krävdes både hot och enorm kärlek från kollegor och publik för att han skulle fatta det vi alla visste. Lämna trygga jobbet och gör standup eliten sällskap!! Begåvad som få, rolig som fan och jävligt gô snubbe.”

Juryns pris: Babben Larsson

”Babben har betytt enormt mycket för väldigt många! Stöttat, undervisat och gett både publik och kollegor insikter och skratt genom sitt jävlar anamma och sitt stora hjärta. TACK!”

Årets skrattstock (bästa humor på nätet): Värvet

”Värvet hörs i bruset! En podcast utan ståhej och killar som vill höras, utan en podcast som vill höra, lyssna och försöka ge svar. Alltid intressant och kul att höra på.”