Stina Wollter tvingas operera bort livmodern

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Stina Wollter.
NÖJE

Smärtan i njurarna kom från livmodern.

Nu tvingas programledaren och konstnären Stina Wollter till operation.

Det är emotionellt för en kvinna. Klart det spelar roll när man förlorar sin livmoder.

Hon är bland annat känd som konstnär och dotter till Sven Wollter, men kanske främst som tidigare programledare i ”Karlavagnen” i radions P4.

För en tid sedan fick Stina Wollter, 48, smärtor i buken. Läkarna konstaterade då att det rörde sig om ”myom” – en godartad tumör som kan uppstå i livmoderns muskelvävnad.

– Eftersom min älskade styvmor faktiskt avled i cancer i det här området har jag varit extra skraj, säger hon till Nöjesbladet.

För att vara på den säkra sidan ville läkarna även kolla resten av buken. Härom dagen fick Stina Wollter besked.

– Det var en fantastisk grej att få svart på vitt att buken var fri från cancer. Allt var frid och fröjd, förutom att de måste ta bort livmodern. Och det kan vara emotionellt för en kvinna. Klart det spelar roll när man förlorar sin livmoder.

Tröst från Twitter

Stina Wollter är en också flitig twittrare. Där har hon funnit tröst från människor som är i svårare situationer än hon själv.

– Jag skriver om det på Twitter eftersom jag också vill avdramatisera det en människokropp går igenom under något sådant här. Jag har känt mig tröstad och peppad av de jag följer, när de går igenom grejer och överlever.

Åtta veckors sjukskrivning

Inom tre månader väntar ”den stora operationen”, som hon kallar den, och som innebär åtta veckors sjukskrivning.

– Då kommer jag nog vara jävligt skraj, när de ska skära upp magen på en. Men det är också en ganska vanlig operation. Jag har fött mina barn, och min livmoder har gjort ett jättefint jobb. Innan operationen ska jag ha ett sjuhelvetes livmodersparty, med fyrverkerier, tända ljus, små konstiga danser och avskedsritualer.

FAKTA

Detta är myomer

Ibland bildas muskelknutor och bindväv i livmoderväggens muskulatur. Dessa kallas för myomer och är vanligast bland kvinnor mellan 34-45 år. Henrik Hagberg är professor i gynekologi och obstetrik vid Göteborgs Universitet och Sahlgrenska.

– Exakt hur vanligt det är vet vi inte riktigt, det finns många som är så små att de inte orsakar några besvär. Men uppskattningsvis är det säkert 35-40 procent av kvinnor i 45-års åldern som har detta. Förekomsten ökar med åldern, och man kan ha problem ändå upp till 60 år.

ARTIKELN HANDLAR OM