Carola öppnar för att ställa upp i Eurovision

Men hävdar samtidigt att glädjen försvunnit

1 av 4 | Foto: Stefan Mattsson
MOR OCH DOTTER Carola adopterade nyligen treåriga dottern Zoe från Sydafrika. Nu har hon hamnat i blåsväder efter att ha förlängt dotterns hår.Foto
NÖJE

Hon firar 30 år som artist, överröses av superhits och har blockat i schemat för Eurovision-finalen.

2013 vore det ultimata året för schlagercomeback, men inte enligt stjärnan själv.

– Glädjen jag kände finns inte där längre, säger Carola Häggkvist till Nöjesbladet.  

Foto: STEFAN MATTSSON
Carola.

Fyra år har gått sedan skrällen, då duettparet Carola och Andreas Johnson slogs ut av Nordman i Andra chansen i Kiruna. 2013 blir ett viktigt artistår för Carola, 46.

Hon firar 30 år sedan hon debuterade med "Främling" i Melodifestivalen, och storsatsar på en ny popplatta. Som upplagt för en storstilad schlagercomeback nästa år.

”Drar mig för att tävla”

Men Carola själv är tveksam.

– Jag har fått en handfull förfrågningar i år med väldigt starka superlåtar. Utan att låta för kaxig, så är det varje år. Jag blir alltid lika glad när jag får en förfrågan. Melodifestivalen kommer alltid kännas speciell för mig, men jag drar mig för att vara med och tävla. Jag känner inte att det är rätt forum för mig att göra efter 2008, det är för nära inpå, jag känner mig bränd. Med bränd menar jag inte bitter och sur, utan mer att det är en svår sits för mig, med röstningsbiten.

Festivalen för oförutsägbar

Lusten att tävla har ännu inte kommit tillbaka.

– Glädjen för att vara med för musikens skull, glädjen jag kände finns inte längre. Det måste kännas rätt tid, och det sved lite för hårt med den massmediala hetsjakten som blir på mig.

Ett annat hinder hon nämner är festivalens oförutsägbarhet.

– Är man redan etablerad verkar det vara ganska svårt alltså. Det ligger en i fatet, inte ens om man gör riktigt bra ifrån sig som exempelvis Charlotte Perrelli gjorde i våras, hon kom inte ens till final, trots en jättebra låt.

Carola jobbar just nu med en kommersiell popplatta.

– Jag vill inte bara vara förknippad med Melodifestivalen. Jag jobbar på min nästa popplatta, och känner mig trygg i min musik oavsett schlagern eller inte.

”Det vore jättekul”

Sedan adoptionen av treåriga Zoe blev klar i april har Carola varit mammaledig. En tid hon inte är beredd att släppa riktigt än.

– Det kokar i grytan inför nästa år. Jag försöker att ta vara på livet och att vara "nyförlöst" mamma. Det är så mycket känslor och livskvalitet där och jag känner att jag vill välja jobben med omsorg. Jag gör hellre för lite än för mycket.

– Sen kommer ju fler år efter 2013. Jag vill inte missa mammatiden just nu, fortsätter hon.

Men kan du verkligen stå emot om du erbjuds en riktigt bra låt?

– Ja, jag känner det. Det hade kittlat om läget hade varit ett annat. Jag vill ha släppt min popplatta först och visa vad jag går för utan schlagern. Men jag kan tänka mig tävla i framtiden.

Efter Loreens storvinst i Baku i våras går nästa Eurovision Song Contest av stapeln i Malmö. En storshow inför miljoner europeiska tv-tittare som finns med i Carolas planer.

– Det är ju några månader kvar, och jag har ju blockat det datumet i fall det skulle komma en seriös förfrågan. Det vore jättekul.

ARTIKELN HANDLAR OM