Välkommen till Sveriges största högstadiedisco

Nöjesbladets Olle Kvarnsmyr bakom kulisserna när 90-talsidolerna ställde till med megaparty

1 av 7 | Foto: FILIP MENESES
GER HEADBANGARTIPS Sverigepremiären av ”We love the 90's” bjöd på artister som E-type, (bilden), Penny Ford, Haddaway, Dr Bombay och Markoolio. E-type passade på att ge tips på hur man undviker skador från för vilt headbangande: ”Stretcha ordentligt”.
NÖJE

Sveriges största ­högstadiedisco.

Turneépaketet ”We love the 90’s” trummade in bud­skapet om det fantastiska ­årtiondet under turnépremiären i Göteborg.

– 90-talet var lite skönare, folk var lite snällare, säger ­E-Type.

Som gammal party-dj vet jag att det uppstår ibland nödsituationer på dansgolvet.

Inte en lem rör sig och disco­ljuset sveper dystert över det ödsliga golvet.

Men vissa trudelutter från 90-talet kan få den mest odansanta person att röra sig. Jag talar så klart om 90-talsdängorna ”Rhytm is a dancer”, ”What is love” och ”Set the world on fire”. Och vid ett par rejäla stänkare även Dr Bombays mästerverk. Avsändarna till trudelutterna åker nu på mega­turné.

E-type ger headbangartips

Förutom musik på scen visas händelser från 90-talet på stora bildskärmar. Budskapet att 90-­talet var historiens skönaste decennium trummas in. E-type håller med.

– Jag vill inte låta som en gnällig gammal gubbe men 90-talet var skönare, inte så uppkopplat och lite snällare, säger sångaren och ger handfasta headbangartips.

– Undvik skador genom att stretcha ordentligt, säger den skönlockige sångaren.

Tar tag i adamsäpplet

Trots att Snap har sålt en hel drös med skivor under 90-talet är backstagemiljön aningen påver. Den tyska duon är inkvarterad i ett kalt omklädningsrum. Snap verkar inte bry sig nämnvärt. Penny Ford, Snaps ­originalsångare, är på rejält partyhumör, tar ett oroväckande tag i mitt adamsäpple och avslöjar­ ­vilken låt som är världens mäktigaste Snaplåt.

– ”I got the power”, jag har sjungit låten nästan dagligen i 23 år, säger hon.

– Låten kan bota virus och ­skapa kärlek.

En väldigt simpel låt

Haddaway är turnépaketets gladaste filur. Proffstrevligt tar han emot i sin loge, tjoar och ­flörtar med damer. Han verkar ­inte alls tycka att det är konstigt att turnera decennium efter ­decennium med en låt.

– ”What is love” är en väldigt simpel låt. Jag gjorde sången på sex dagar och den handlar om att pojke möter flicka. Jag har en ­magisterexamen i statsvetenskap men att turnera runt världen är mycket roligare, säger han.

Blyg ”indisk doktor”

Störst uppmärksamhet back­stage får den gode Dr Bombay. Doktorn skrider in som en rejäl Bollywooddröm. Alla vill inspektera doktorns outfit och den tuffa rapparen från Snap känner på skägget.

Den indiska doktorn och taxichauffören ler blygt, rättar till turbanen och viskar tyst något som jag inbillar mig är:

– SOS the tiger took my famiy.

Ölstinn publik värms upp av finne

Markoolio är konferencier och dyker upp lite här och där på jakt efter rekvisita. I arenan värmer dj:n upp den ölstinna publiken med ”2 Unlimited”.

– Det här är ju egentligen Sveriges största högstadiedisco, säger Markoolio nöjt.