’Folk som kissar på sig är jävligt roligt’

Sveriges ”bästa” komiker Kristoffer Appelquist om katter, Afghanistan och sin pratshow-dröm

1 av 3
Appelquist har medverkat i både ”Starke man” (med Anders Jansson) och ”Parlamentet”.
NÖJE

Han är prisbelönt komiker och nybliven programledare.

Nu avslöjar Kristoffer ­Appelquist sanningen om sig själv:

– Jag är en ganska tråkig ­person.

En katt råkar trycka på spolknappen, trillar ner i toastolen och tumlar förskräckt runt i det forsande vattnet.

Kristoffer Appelquist skrattar.

Och skrattar.

Han berättar att han kan få ­attacker av ”America’s funniest home videos” som gör att han ligger och bankar i golvet för att det är så roligt.

– Det skrattet som en nerspolad katt framkallar kan ingen Monty Python-sketch eller ­Tage Danielsson-dikt mäta sig med, säger han och tillägger med uppriktig röst:

– Folk ljuger ju! De pratar om ’den tidiga Izzard’ för att de vill vara smarta och speciella, men tittar du på de här människorna när de ser ’den tidiga Izzard’ sitter de med uttryckslösa miner. När man kollar på ”America’s funniest home videos” sprutar tårarna. Folk som kissar på sig och trillar är jävligt roligt, jag är ju en del av den sortens humor. Enkla skämt.

”Kändes inte angeläget”

Ändå blev det ett nej. Ett nekande svar var komikern Kristoffer Appelquists första reaktion på att programleda ”Mitt liv är ett skämt”.

Kanal 5-programmet där kända personer tävlar mot varandra i standup, coachade av Kristoffer Appelquist och Mårten Andersson.

– Till en början kändes det ­inte angeläget, men jag började prata med några av deltagarna och då visade det sig att det var deras dröm att någon gång ­våga stå på en scen och underhålla en publik. När Thomas Bodström, en framgångsrik ex­minister, tycker att det ska bli ­jävligt läskigt att ställa sig på scenen, då tänkte jag ’fan vad kul’.

Går det att lära sig att vara ­rolig?

– Ja. Det är klart att det underlättar att ha talang i botten, men man kan lära sig en massa tips och tricks.

Som?

– Om jag ska få dig att skratta måste jag först få dig att investera känslomässigt i mig. Kanske skoja på min egen bekostnad så att du känner att jag är generös, du tycker om mig, det blir ett känslomässigt övertryck som måste få komma ut. Vissa av oss komiker sätter ord på vad vi gör, vissa bara gör. Jag är ganska medveten, jag var själv en klassens clown. Jag har utvecklat humorn som ett socialt överlevnadsmönster, i stället för att lära mig slåss.

Han har synts i bland annat ”Parlamentet”, ”Extra, extra” och ”Time out”.

Men han har också tillbringat sammanlagt fyra veckor under två år för att underhålla svenska soldater i Afghanistan.

– Det är så nära ”Läkare utan gränser” man kan komma. Jag kan inte bidra med så mycket, jag är klasspappa och ordförande i någon förening. Mitt jobb är att underhålla rika människor, det är klart att jag tar chansen att göra något som betyder något på riktigt. Det är publik som tackar och säger ’nu orkar jag gå och göra mitt jobb i några månader till’. Den känslan får jag inte när jag går från Norra brunn.

Kristoffer Appelquist bor med sin familj i Sunne i Värmland i en renoverad kyrka (”med sex ­meter högt till tak”).

– Jag tackar nej till mycket för att jag tycker om att vara hemma. Jag har en liten segelbåt jag är ute med. Jag är en ganska tråkig person. Men jag tror att det finns ­någonting där, att man drar sig undan, håller på med sina träd, hugger ner, klyver och staplar. Där kan det uppstå andra skämt, som folk inte hört redan, än om man lägger två kvällar på biopremiärer och hetsläser allt som Martin Björk sysslar med.

”Vill vara roligast”

Du vill ha en egen talkshow.

– Ja, jag tycker att det verkar rimligt. Jag är allmänbildad, bra på att ta folk, samhällsintresserad. Standupare leder ofta talkshower med framgång, det borde väl finnas i Sverige? Jag har lärt mig att om man talar om vad man vill så är chansen tusen gånger större att det blir av.

Du blev utsedd till den bästa ­komikern 2012 av dina kollegor. Grattis!

– Bästa, ja. Vad innebär det? Att jag är ganska rolig och skickar in min bokföring i tid? Jag vill vara den roligaste. Det där priset väcker mest frågor.

Vill du göra mer tv i framtiden?

– Ja! Jag vill ­göra allt, jag vill testa kräftor i ­Aftonbladet och vara med i vartenda clown- och lekprogram som finns på tv. Bara jag får vara ledig emellanåt.

Det här är Kristoffer

Namn: Kristoffer Appelquist. Ålder: 37. Bor: Sunne, Värmland. Yrke: Komiker och programledare. Familj: Fru och två barn. Inkomst: 374 400 kronor (taxeringsår 2011). Aktuell: Som programledare i ”Mitt liv är ett skämt” tillsammans med Mårten Andersson.

Fyra snabba med Appelquist

Reetweeta beröm

Inte retweeta beröm

Peter Wahlbeck

Babben Larsson

Fredsgatan 12

Sunne

Kändisar som tar sig själva på för stort allvar och därmed blir roliga

Kändisar som är roliga