Mia Skäringer: ’Gravid – då fick jag panik’

Nu väntar hon barn på riktigt i nya ”Solsidan”

1 av 3 | Foto: Carolina Byrmo
Mia Skäringer.
NÖJE

Sist var det en lång kamp mot en begynnande utbrändhet.

I dag, när ”Solsidan” är inne på tredje säsongen, är den berömda väggen inte längre ett hinder.

– Jag har fått bra uppbackning, säger Mia Skäringer.

Hon har låtit oss förstå att allvaret är en större del av henne än det komiska och vulgära.

Skådespelerskan, komikern, författarinnnan, värmländskan Mia Skäringer, 35, har inte bara gestaltat utan delat med sig av sitt innersta till svenska folket; skilsmässa, total utbrändhet, mammaskuld och svikande kåthet.

Kördes till akuten

Inspelningarna av den förra säsongen av humorserien och TV4-succén ”Solsidan” var en lång kamp mot en begynnande utbrändhet. Parallellt med inspelningarna framförde hon sin hyllade enmans­föreställning ”Dyngkåt och hur helig som helst”.

Så en dag i november för två år sedan small det bara till. Pang, hon kollapsade i duschen och låg efter det på en bår på akuten.

Hon var nyseparerad, gick in i väggen, avskärmade sig från omvärlden.

Den där till synes obrytbara väggen är i dag inget hinder.

– Jag har ett annat förhållningsätt i dag, då blev det för mycket för mig både psykiskt och fysiskt. Så känner jag inte i dag, nu är jag mer småbarnsmammatrött. Jag har haft väldigt bra uppbackning av många olika personer, så det har gått jättebra, säger Mia Skäringer.

Det nya förhållningssättet innebär inte att hon har ett rensat schema.

Tvärtom.

”Fick panik”

Inför den tredje säsongen av ”Solsidan”, som har premiär på söndag, fick skådespelerskan Mia Skäringer, 35, en utökad roll som manusförfattare med målet att mjuka upp grabbigheten.

Kvinnorna är i fokus.

– Den andra säsongen kunde bli lite för skruvad, och killarna gillar det här lite skruvade och konstiga. Det är ju jättekul, men man kommer ju ifrån vardagsrealismen mycket då och jag gillar den jättemycket. Det blev mycket stjärtar och naket. Kvinnorna har mer egna linjer, vi bollar inte upp killarnas skämt hela tiden, utan har egna. I uppstartningsskedet drev jag att hitta egna puckar till Mickan och Anna, säger hon.

Under inspelningen var hon höggravid med sitt tredje barn. Något som krävde ändringar i manus.

– Jag fick panik. Vi hade kommit en bit in på manusarbetet och jag tänkte, vem ska jag ringa och lägga fram det här? Så jag ringde Felix och han sa bara ”grattis, inga problem”.

Hon slutade spela in serien så sent som en vecka innan förlossningen.

– Det var lite speciellt att spela med en riktig mage, förra gången Anna var gravid hade jag en lösmage. Det gick väldigt bra, men det var klart fysiskt utmanande, med allt vad det innebär.

Kändisintervjuer

Mia Skäringers spår är just att alltid jobba på olika spår.

Som en egen talkshow, i ”Mia på Grötö” intervjuar hon gäster som artisten Danny Saucedo, komikern Johan Gardell och programledaren Tilde de Paula.

Som att spela huvudrollen som ensamstående mamma i filmen ”Mamma Mia Andersson”.

Som att sitta hemma och skriva på en roman.

Som att vara mammaledig.

– Jag är så mycket mamma jag kan. Just nu ska jag inte dra i gång några stora projekt förrän barnen är större, utan fokusera på att göra andras visioner ett tag, säger hon.

FAKTA

Nu blir det talkshow och biofilm

Namn: Maria Elisabeth ”Mia” Skäringer.

Ålder: 35.

Bor: Göteborg.

Familj: Tre barn samt pojkvännen Gabriel Lázár.

Inkomst: 395 400 kronor (taxeringsår 2011).

Aktuell: Som Anna i ”Solsidan”, senare i höst med talkshowen ”Mia på Grötö” samt Ulf Malmros kommande film ”Mammas pojkar”.

FAKTA

2,5 miljoner tittare i premiären

Solsidan är en komediserie som skapats av Felix Herngren, Ulf Kvensler, Pontus Edgren och Jacob Seth-Fransson. Till säsong två har även Johan Rheborg varit delaktig i manus­arbetet, i tredje säsongen Mia Skäringer och i fjärde Josephine Bornebusch.

Hade urpremiär på TV4 i januari 2010. Det första programmet sågs av 1,8 miljoner tittare. Programmet nådde sin tittartopp under den andra säsongen, då det första avsnittet sågs av strax över 2,5 miljoner tittare.

Solsidan vann två Kristallen-pris i 2010, i kategorierna Årets program och Årets humorprogram.

Serien handlar om två par som bor i Saltsjöbaden i Stockholm samt om deras excentriske granne Ove.

Manusidén har inte bara sålts till USA utan till det brittiska produktionsbolaget Bwark, som nu planerar att göra ett pilotavsnitt.

Söndag, 20.00

”Solsidan”