Tvingas till ny operation

Tredje svåra ingreppet för Arne Weise på ett år: Kan inte sova för att jag är rädd

1 av 5 | Foto: Karin Törnblom
Läggs under kniven i oktober Arne Weises stora magproblem fortsätter. Nu hoppas han bli av med sin stomipåse. ”Jag har haft den jäkla påsen på magen i nästan ett och ett halvt år nu, det är inget kul”, säger han.
NÖJE

Arne Weise ska opereras igen.

Nu vill han bli av med sin stomipåse en gång för alla.

– Jag har ju inget val, så jävligt som det har ­varit, säger tv-legendaren.

Sedan midsommar 2011 har Arne Weise haft problem med sina tarmar.

Efter två jobbiga operationer ska han nu genomgå en tredje. Han hoppas bli av med den stomipåse han fått efter de tidigare operationerna.

– Jag har haft den där jäkla påsen på magen i nästan ett och ett halvt år nu, det är inget kul, säger han.

Operationen sker i mitten av oktober, men det kan också bli så att Weise tvingas ha kvar påsen på magen.

”Hoppas vid gud”

– Antingen blir jag av med stomipåsen, och det hoppas jag vid gud, eller så får jag behålla den resten av livet. Det är många, många som har det och det går ju det med, människan är ett underligt vanedjur om man säger så, säger han.

Arne Weise har haft svåra problem med stomi­påsen. För cirka tre veckor sedan drabbades han av kraftiga magsmärtor när han var i sitt hus på Blidö i Stockholms skärgård.

– Jag hade världens smärtor i magen och jag begrep ingenting tills jag kände på påsen och den var tom. Och jag kräktes, det var enorma kräkningar, det måste ju ut någonstans, ­säger han.

Efter lång väntan kom ambulansen.

– Jag ringde vid 19-20-­­ tiden på kvällen och ambulansen kom ut till Blidö vid 23.15-­tiden, den väntan var ju lång, säger han.

På sjukhuset bytte man ut hans stomipåse som hade slutat fungera och därefter fick han åka hem igen.

”Fan i mig inget roligt”

När Nöjesbladet pratar med Arne Weise är han trots omständigheterna pigg.

– Jag jobbar på och det går bra. Men det är vissa nätter jag inte kan sova för jag är rädd att påsen ska spricka, och det har ju hänt några gånger. Att tvätta lakan och sig själv klockan 02.30-tiden på natten, det är inget man önskar en enda människa. Det är fan i mig inget roligt, säger han.

Men han har inga planer på att trappa ner sitt arbete.

– Säg mig den tv-gubbe eller tv-gumma som är 82 år och i full verksamhet. Jag skryter inte, men konstaterar bara att jag får jobb fortfarande och det gör mig väldigt glad och jag tror att det är bra för hälsan, säger han.

FAKTA

Det här har hänt

■ ■ Vid midsommar 2011 drabbades ­Arne Weise av svåra magsmärtor. Till slut konstaterade läkarna att han drabbats av tarmsjukdomen ­divertikulit som innebär att de fickor som finns i tarmarna­ ­infekterats.

■ ■ Under sommaren 2011 tappade han 15 kilo och fick också behandlas med dropp.

■ ■ I september 2011 opererades han en första gång – och fick därefter ­stomipåse för att ­magen skulle kunna återhämta sig från de infekterade fickorna i tarmen.

■ ■ I mars i år genomgick han ytterligare en komplicerad operation under flera timmar där läkarna tog bort en del av hans tjocktarm.

■ ■ Nu ska han ­genomgå en tredje operation där läkarna tar bort stomi­påsen, sätter ihop ­tarmarna för att sen sy ihop honom.

ARTIKELN HANDLAR OM