Familjen om hans sista tid: ”Han höll stilen – in i det sista”

”Han var pigg och skojade, men vi förstod att det var slutet”

1 av 9 | Foto: Thomas Engström
Hasse Tellemar var programledare för klassikern ”Ring så spelar vi”. Här tar han emot en radiolyssnare.
NÖJE

Han somnade in med de allra närmaste bredvid sig.

Radiolegenden Hasse Tellemar blev 88 år.

– Han dog lugnt och ­stilla, det var inga plågor, ­säger dottern Lena Nordwall.

Vid 05.58 på torsdagsmorgonen somnade ”Ring så spelar vi”-profilen Hasse Tellemar in 88 år gammal på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Vid sjukhussängen fanns hans hustru Anna-Lisa och hans tre barn, Lena, Eva och Håkan.

– När vi kom hade han fått morfin och lite lugnande och andades i en syrgasmask. Han somnade in oerhört lugnt och stilla, så det var inga plågor över huvud ­taget, säger dottern Lena Nordwall.

Eftermiddagen och kvällen innan skämtade han friskt med dem alla.

– Då var han pigg och skojade med oss, men vi förstod att det var slutet. Men vi ­hade mycket kontakt med honom och kände väldigt mycket kärlek, säger Lena Nordwall.

Det var i samband med en rutinkontroll som läkarna upptäckte att Hasse Tellemar hade dåliga värden.

”Känt sig svag”

– Där började de nysta och sedan var det lite svikter både här och där. Men han hade ju känt sig svag en tid och låg på sjukhus i två veckor. Det är ju en naturlig utveckling i livet, det är så man får se det, även om det är jobbigt, säger hon.

Men trots de dåliga värdena var Hasse Tellemar ändå pigg in i det sista.

– Han var till och med och klippte sig för att han skulle åka in på sjukhus. Det var han tvungen att göra. Han kunde ju inte åka in på sjukhus med långt hår, så han var ju i gång hela tiden, även om det var sakta, sakta. Men ändå höll han ju stilen hela tiden, säger hon.

Hasse Tellemar var dragspelsmusikern som blev folkkär genom radioprogrammet ”Ring så spelar vi”. Under nästan 20 år var han programledare.

Under gårdagen vällde hyllningarna in från läsarna på aftonbladet.se.

Familjen är tacksam för allt stöd de har fått.

– Tänk om alla människor hade det här stödet när någon går bort. Att få känna att det inte bara är vi, utan att det är väldigt många som har tyckt om och uppskattat honom. Vi känner att det är ett stöd, det är väldigt roligt att så många har hört av sig, säger hon.

Ska hyllas i radio

På lördag kommer Hasse Tellemar också att hyllas i ”Ring så spelar vi”.

– På något sätt får vi ­hedra honom. Vi kommer inte att lägga om hela sändningen. Han var ju gammal, det är ingen katastrof på det viset, men det är ju naturligtvis en förlust och det är sorgligt, säger programledaren Lisa Syrén.

Fakta

EWK ritade en klassisk karikatyr 1988.

Hasse Tellemar började spela dragspel som tolvåring och sedan turnera med Thore Ehrlings orkester. 1957 började han på Sveriges radio där han gjorde flera olika underhållningsprogram.

Det var genom jobbet som radioprogramledare för ”Ring så spelar vi” mellan 1969 och 1988 som han blev Hasse Tellemar med hela svenska folket. Hockeyklubben Södertälje SK hade alltid en plats i Hasse Tellemars hjärta. När ­laget möter Malmö i morgon hålls en tyst minut för radiolegenden.

Han efterlämnar hustrun Anna-Lisa, barnen Lena, Eva och Håkan, och både barnbarn och barnbarnsbarn.