Så minns vännerna sin Hasse Tellemar

”Han hade en värme som var oslagbar”

1 av 9 | Foto: Ulf Höjer
Arne Weise, 82, tv-legendar: – Han hade en otrolig förmåga att ge fan i sig själv och bjuda på intresse för sina medmänniskor. Det är det finaste man kan göra om man inte är förstörd av egoism som jag kan tycka att jag är ibland. Men det var inte han. Han hade en värme som var oslagbar när han gjorde ”Ring så spelar vi”. Det var en radioman som var precis som man ska vara.
NÖJE

Arne Weise, 82, tv-legendar:

– Han hade en otrolig förmåga att ge fan i sig själv och bjuda på intresse för sina medmänniskor. Det är det ­finaste man kan ­göra om man inte är förstörd av egoism som jag kan tycka att jag är ibland. Men det var inte han. Han hade en värme som var oslagbar när han gjorde ”Ring så spelar vi”. Det var en radioman som var precis som man ska vara.

Ulf Elfving, 69, journalist och programledare i radio:

– Hasses storhet var att han var uppriktigt intresserad av dem han pratade med. Han lyssnade på dem och det var ju också grunden för hans jobb och hans yrkesperson. Hans vänliga tilltal hjälpte till för att skapa god kontakt och det speglade också hans person, han var en mycket vänlig och behaglig människa.

Kjerstin Dellert, 86, operasångerska och ­teaterchef:

– Jag minns honom som en gedigen musiker, vi jobbade mycket ihop på 40- och 50-talen. Hasse Tellemar är ju en institution inom svenskt musikliv, han hade ett gediget kunnande och en stor musikalitet. Som människa var han glad och trevlig, han var en gentleman.

Cyndee Peters, 66, sångerska, som 1986 överraskade Hasse Tellemar i studion med lussebullar:

– Jag minns så väl mitt enda ­möte med Hasse och lussebullarna. Inget är så svenskt som ”Ring så spelar vi” och jag togs emot i studion med ­äkta värme och generositet av Hasse ­Tellemar och som afro-amerikan: det glömmer jag aldrig.

Titti Sjöblom, 63, artist:

– Främst är det ju som radiolyssnare jag lärt känna ­Hasse. Jag och ­mina syskon och föräldrar följde ­honom i många år. Han var verkligen en stor personlighet. Men även som musiker har vi flera gånger stått på scenen tillsammans när han spelade dragspel och jag sjöng, vi ­umgicks inte privat, men g­enom musiken.

Lisa Syrén, 57, programledare för ”Ring så ­spelar vi”:

– Jag minns den glada, ödmjuka och charmiga killen som var snabb i replikerna. Han var enkel, varm och vänlig. Precis som han var i radion. Och det är det han skickat med till mig också, att ”var ­bara dig själv Lisa, allt annat genomskådas, försöker inte vara något annat, vi är som vi är”.

Lotta Bromé, 47, journalist och ­programledare för ”P4 extra”:

– Han var närvarande och sig själv och väldigt uppriktig, sen hade han ju turnerat runt hela Sverige som musiker och visste allting om varje plats och hur det såg ut. Så han kunde ju fråga ”bor du till höger om den där korvkiosken?” och veta precis vad han pratade om.

Björn Skifs, 65, artist och ­skådespelare:

– Han var en mästare på att prata om ingenting men att ändå få en att lyssna. Han visste verkligen hur han skulle prata med folk och få dem att känna sig bekväma.

Richard Herrey, 48, artist:

– Han spelade bröllopsvalsen på mitt och min frus bröllop 1987. Han var en otroligt sympatisk och trevlig man som betydde mycket för många på radion i hela Sverige men kanske framför allt för dem i ­Södertälje. Det finns inte så många ­Södertäljeprofiler, han var en av dem.