Artisterna rasar mot SVT-dokumentären

Artister från Göta kanal rock rasar – Idde och Sulo hotar med stämning

1 av 6
Brolle.
NÖJE

SVT-dokumentären lämnade artister från Göta kanal rock i upprors­stämning.

Nu hotar två av dem med att vidta rättsliga åtgärder mot producenten.

– Jag är förbannad, säger Idde Schultz.

I somras åkte folkkära artister på turné längs med Göta kanal.

Föga anade de att konserterna skulle dyka upp på bästa sändningstid i SVT, i en dokumentär som visades i går kväll.

En kort tid innan turnéstart fick de höra från producenten att en dokumentär skulle spelas in – för att eventuellt sändas i tv.

– Vi blev förbannade. Det fanns inget kontrakt eller avtal skrivet där vi gått med på att följas av ett filmteam. Vi visste inte vad som skulle filmas och hur det skulle framställas, säger Idde Schultz, 49.

”Inte fått en chans”

Nu berättar hon, Sören ”Sulo” Karlsson, 43, och Brolle, 30, att de inte har sett någonting av materialet, trots att de blivit lovade en förhandstitt för att kunna godkänna medverkan i både ljud och bild.

I det färdiga resultatet av SVT-dokumentären återges endast intervjuer med Nanne Grönvall, 50, Uno Svenningsson, 53,och Brolle. Alla andra artister finns dock representerade från inspelning av konserter – vilket kan leda till rättsliga åtgärder.

– Jag har inte fått en chans att godkänna min medverkan i de låtar som är med, vilket strider mot ett muntligt och skriftligt avtal. Jag ska ta kontakt med någon som är kunnig på avtalsrätt för att se om det blir rättsliga åtgärder, säger Schultz.

– Jag ser en process mot producenten personligen. Finns det möjlighet är svaret ja, jag vidtar rätts­liga åtgärder, säger ”Sulo”.

”Trodde alla var med”

Nanne Grönvall fick en förhandsvisning och menar att all fokus från början skulle ligga på henne, Brolle och Uno Svenningsson.

Men det håller inte ”Sulo” med om.

– Det är en efterhandskonstruktion som är oerhört fel, säger han och fortsätter:

– När jag pratade med Uno i dag tyckte han att allt var väldigt beklagligt, han trodde att alla skulle vara med. Han ville knappt kännas vid dokumentären.

Mikael Österby, programchef för fakta och kultur på SVT:s program­inköp:

– Vi har ett avtal med producenten där han skriver under på att han äger alla rättigheter, bild och ljud inkluderat. I det här fallet har vi valt att lita på att han var sanningsenlig när han skrev på det avtalet.

Nöjesbladet har sökt producenten bakom filmen.