Erotikstjärnan dog i sömnen

Sylvia ”Emmanuelle” Kristel död i cancer – 60 år gammal

Foto: all over press
Fast i en roll Sylvia Kristel – förknippades främst med erotikfilmen ”Emmanuelle”.
NÖJE

Kultskådisen Sylvia Kristel, 60, känd från ”Emmanuelle”, är död.

Efter en tids sjukdom gick hon slutligen bort i cancer under natten till torsdagen.

Foto: AP
Sylvia Kristel. 70-talets största sexsymbol. ”Emanuelle”-stjärnan förlorade sin kamp mot cancern. Natten mot torsdagen dog Sylvia Kristel, 60 år gammal.

Sylvia Kristels agent på FCM gick ut under torsdagen med information om att Kristel dött i sömnen, i svit­erna av cancer, under natten till torsdagen. Agenten uppger dock inte om hon dött hemma eller på sjukhus.

I somras drabbades hon av ett slaganfall och hamnade på sjukhus i Amsterdam. I samband med händelsen blev det känt att Kristel behandlats för cancer i halsen och att hon skulle påbörja behandlingar för levercancer. Det uppgavs också att behandlingen mot cancern skulle pausas eftersom hon drabbats av slaganfallet.

Sexuellt äventyr

Kristels genombrott kom i ”Emmanuelle” (1974), en erotisk historia som regisserades av fransmannen Just Jaeckin och sågs av omkring 350 miljoner biobesökare i världen. Den handlar om en man och en kvinnas sexuella äventyr i Thailand. Titel­figuren Emmanuelle lämnar Paris och reser till Asien för att träffa maken Jean som arbetar vid ambassaden i Bangkok. Redan på flyget inleds de erotiska utsvävningarna som skulle prägla filmen.

Hon upprepade ”Emm­anuelle”-rollen i ”Emmanuelle 2” och ”Farväl, Emmanuelle”. Sedan flyttade hon till Hollywood med dåvarande partnern Ian McShane, känd från bland annat ”Pirates of the caribbean: i främmande farvatten” och ”Dead­­wood”. I Hollywood gjorde hon bland annat sexkomedin ”Private lessons” och ”Agent 86 med rätt att göra bort sig”. Men hon skulle återvända till ”Emm­anuelle”-rollen i ”Emmanuelle IV” och några tv-filmer.

Privat begravning

Senare erkände Kristel att hennes USA-karriär präglats av mycket alkohol, kokain och en känsla av att hon inte skulle bryta sig loss från ”Emmanuelle”-rollen. Slutligen accepterade Kristel att hon främst skulle komma att förknippas med erotikfilmen.

– Jag ångrar absolut ingenting. Eftersom jag kunde fortsätta arbeta i ett flertal år efter detta. Jag kunde resa i världen och träffa tusentals människor, har Kristel sagt till The Guardian.

Kristels närmaste an­höriga är partnern Peter Brul och sonen Arthur Kristel. Familjen planerar en privat begravning.

1 av 2
”Emmanuelle”.

Sylvia Kristels karriär (i urval)

”Emmanuelle” (1974),

”Julia och männen” (1974),

”Emmanuelle 2”,

”Farväl Emmanuelle” (1977),

”Den femte musketören” (1979),

”The concorde... airport ’79” (1979),

”Agent 86 med rätt att göra bort sig” (1980),

”Lady Chatterleys älskare” (1981),

”Private lessons” (1981),

”Mata hari” (1985), m.fl.

Kuriosa

I tv-filmerna om ”Emmanuelle” från 1993 spelade Sylvia Kristel mot Bond-skådisen George Lazenby.