”Nordman” och Brinkenstjärna riskerar fängelse för skattebrott

1 av 4 | Foto: Stefan Mattsson
Håkan Hemlin fastnade i drogmissbruk och har suttit i fängelse.
NÖJE

Håkan ”Nordman” Hemlin åtalas för skattebrott alternativt vårdslös skatteuppgift.
Åklagaren anser att artisten låtit bli att redovisa lön om en halv miljon kronor.
Dessutom åtalas skandalmanagern Michael Brinkenstjärna för betydligt grövre skattebrott – och riskerar ett flerårigt fängelsestraff.

I går inkom en stämningsansökan till Göteborg tingsrätt.

Tre personer står åtalade för olika typer av skattebrott: Michael Brinkenstjärna och Johanna Rondahl Mirkovic, som båda stod bakom numera konkurssatta turné- och bokningsbolaget Nöjessåpan AB, samt artisten Håkan ”Nordman” Hemlin. Samtliga åtalade riskerar fängelsestraff.
 

Misstänks för skattebrott

I artisten Hemlins fall anser kammaråklagaren hos Ekobrottsmyndigheten att ”Vandraren”-sångaren gjort sig skyldig till skattebrott alternativt vårdslös skatteuppgift.
– Vi har sett att det gått pengar från Nöjessåpan AB till Håkan Hemlin på ett eller annat sätt. Vi har sett att likvida medel gått till honom eller närstående om en halv miljon kronor. Jag anser att det inte rör sig om oaktsamhet, mitt förstahandsyrkande är att det skett uppsåtligen, säger Kennert Lundgren, kammaråklagare.

”Är skitsnack”

Enligt åklagaren är praxis för ett skattebrott av den arten ett flera månader långt fängelsestraff.

Håkan ”Nordman” Hemlin:
– Det där är skitsnack. Jag har varit löntagare och det är Micke (Brinkenstjärna) som ska ha skattat pengarna innan de betalades ut. Jag kan säga att från min sida har allt gått rätt till. I övrigt vill jag inte kommentera och hänvisar till min advokat, säger han.
Kammaråklagare Lundgrens förstahandsyrkande mot Michael Brinkenstjärna är grovt bokföringsbrott, ett lagbrott som kan ge maximalt sex år i fängelse.

Riskerar fängelse

Kennert Lundgren anser att verksamheten som skandalmanagern idkat tillsammans med Johanna Rondahl Mirkovic till stora delar bedrivits svart.

– Enligt vår uppgift har han kört en verksamhet nästan helt utan att redovisa intäkter. Det har dessutom förts in osanna kostnadsfakturor i bolaget för att slippa betala sociala avgifter. Vi har även fog för att han har krediterat vissa spelningar, det vill säga att man säger att spelningen inte har blivit av, inställd och liknande. Men det är i många fall spelningar som vi ansett blivit av, säger Lundgren.

Totalt anser kammaråklagaren att uppemot tio miljoner kronor har undanhållits.
Maxstraffet för grovt bokföringsbrott är sex år i fängelse. Men Kennert Lundgren tror inte att den fulla straffsatsen kommer att tillämpas.
– Vi har en god bevisning. Gissningsvis handlar det om tre, fyra år i fängelse för den åtalade, säger han.

Michael Brinkenstjärna vill inte kommentera åtalet.

– Det enda vi vill uttala är att Brinkenstjärna nekar till alla anklagelser och kommer endast kommentera ytterligare i en eventuell rättsprocess, säger Per Gunnarsson, Brinkenstjärnas advokat.