Mötet med Göran Stangertz förändrade Morgan Allings liv

”Jag har honom att tacka för att jag kunde börja om”

1 av 16
Stangertz fick en Guldbagge 1998 för bästa manliga huvudroll i filmen ”Spring för livet”. Här tillsammans med Johanna Sällström, bästa kvinnliga huvudroll i filmen ”Under ytan”.
NÖJE

Alling hade hamnat snett i livet – för mycket alkohol, fest och jobb.

Göran Stangertz medmänskliga gest fick Alling att förändra sitt liv.

– Lever man för mycket på krogen och i sitt eget huvud är det väldigt destruktivt. Det såg han, säger Morgan Alling till Nöjesbladet.

Skådespelaren Morgan Alling, 44, arbetade för mycket och festade för hårt i början av sin karriär i mitten av 1990-talet.

Nu berättar han att Göran Stangertz, som somnade in lördags efter flera månaders kamp mot cancern, fick honom att förändra sitt liv till det bättre när de kom i kontakt med varandra under inspelningen av programserien ”En dag i taget” (1999). Alling gjorde en roll medan Stangertz regisserade.

– Han fick mig att inse att jag behövde ändra mitt sätt att leva. Och det gjorde jag. Jag bestämde mig för att inte dricka så mycket och bestämde mig för att göra saker som jag vill göra och inte för alla andra. Lever man för mycket på krogen och i sitt eget huvud är det väldigt destruktivt. Det såg han, säger Morgan Alling till Nöjesbladet.

Hyllar sin kollega på Facebook

På Facebook skriver Alling: "I mitten av 90-talet levde jag ett liv jag inte ville leva, osunt jobbade med saker jag inte ville, levde i märkliga relationer och jag mådde extremt dåligt".

Vid ett tillfälle lade Stangertz sin hand på Allings axel, stod stilla och nickade.

– Han sa egentligen ingenting. Han såg rakt igenom mig och såg det där som jag behövde ha just i det där läget. Eftersom han gjort ungefär samma resa, kanske. När han var ung. Så han behövde inte säga någonting. Det var det som var så starkt, säger Morgan Alling.

"God medmänniska"

Alling fortsätter hylla Stangertz:

– Jag tycker att det är på väldigt medmänsklig närvaro att se människor som inte mår hundra. Så det är mitt minne av honom. Och det här har vi pratat om efteråt. Stora konstnärer är ödmjuka, generösa och ser andra människor. Det är de största. För mig var han en fantastisk skådespelare och regissör. Och en god medmänniska, säger Alling.

De senaste åren har inte Stangertz och Alling haft mycket kontakt.

– Men då när vi jobbade ihop i slutet på 1990-talet var det här en viktig gest.

Alling förklarar att han kommer att minnas Göran Stangertz med värme. Dödsbeskedet var oväntat.

– Jag blev naturligtvis ledsen som alla andra. Det kom så plötsligt och man är inte beredd på det, säger han.

FAKTA

Allings hyllning på Facebook:

"Göran Stangertz var en man som betydde rejält mycket för mig. I mitten av 90-talet levde jag ett liv jag inte ville leva, osunt jobbade med saker jag inte ville, levde i märkliga relationer och jag mådde extemt dåligt. Då ringde Göran mig och ville att jag skulle göra en roll i en tv-serie han regisserade (En dag i taget), När vi arbetade så la han en hand på min axel, stod stilla och bara nickade. Han såg mig. Rätt igenom. Ett ögonblick som gjorde att jag bestämde mig för att ändra på mig och mitt liv. En vändpunkt. Jag har honom att tacka för att jag kunde börja om. Nu finns han inte bland oss här på jorden förutom i våra tankar och minnen. Jag har bara fina minnen. Tack Göran! Vila i frid."