Skavlan gör ’Hamilton 3’

Tv-stjärnans bror Petter skriver nya manuset

1 av 3 | Foto: Verdens gang
I Kung Haralds tjänst? Den tredje ”Hamilton”-filmen har funnit en manusförfattare, norrmannen Petter Skavlan (längst till höger) – som också är pratshowvärden Fredriks bror. I Norge är Petter Skavlan en välkänd filmarbetare.
NÖJE

Skavlan blir manusförfattare till ”Hamilton 3”.

Nej, inte Fredrik. Däremot hans bror Petter.

– Han är väldigt respekterad i Norge, säger ”Hamilton”-producenten Johan Mardell.

Släkten Skavlan ska säkra Carl Hamiltons framtid på bioduken.

Petter Skavlan, bror till SVT:s Fredrik Skavlan, har fått jobbet som manusförfattare till ”Hamilton 3”.

– Han har skrivit en film i Norge senast som heter ”Kon-tiki”. Och den har setts av nästan en miljon biobesökare. Han har jobbat halvtid i Hollywood de senaste tolv åren och är otroligt genrekunnig. Perfekt för den här typen av film, säger Johan Mardell, producent till ”Hamilton”-filmerna.

”Skriver på engelska”

Mardell förklarar att en stor del av filmen kommer att vara på engelska.

– Han skriver helt flytande på engelska och tekniskt är det så att vi översätter de svenska dialogbitarna. Det är rätt smidigt, säger han.

Manusarbetet sker i nära samarbete med författaren Jan Guillou. Dessutom kommer det att bli lättare för Pampas produktion att få loss produktionspengar från Norge till filmen när en nyckelspelare är norsk.

– Han är väldigt respekterad i Norge, så det kan göra en sådan process lättare. Men utgångspunkten är att han är en skicklig manusförfattare, säger Johan Mardell.

Nu ska Carl Hamilton in i ett nytt sammanhang. ­Miljöerna i arabvärlden och kopplingarna till Mellanöstern som präglat de två första filmerna byts ut.

– Jag kan säga att det blir mycket mer fokus på Ryssland den här gången, säger Johan Mardell.

Premiär 2014

Utöver ”Kon-tiki” har Petter Skavlan tidigare bland annat skrivit manuset till ”Sofies värld”.

”Hamilton 3 – I hennes majestäts tjänst” med Mikael Persbrandt i huvudrollen är tänkt att gå upp på bio i januari 2014. I nuläget är det oklart vem som ska ­regissera.

ARTIKELN HANDLAR OM