14-åringar utsatta för näthat på ’X factor’-sidan

Foto: Magnus Sandberg
14-åringarna uttryckte sitt stöd för utslagna Oscar Zia: ”Jag är jätteledsen att de behövt läsa det. Jag hoppas tjejerna känner att jag är jätteglad och jättetacksam för deras stöd.”
NÖJE

De två 14-åriga flickorna blev förkrossade när ”X factor”-Oscar röstades ut.

Tjejerna la upp en bild på programmets officiella Facebooksida och möttes av tusentals hatkommentarer.

– Ingen människa ska behöva utstå något sådant här, säger Marie, mamma till en av flickorna.

Erik Sidung, pressansvarig på TV4 förklarar att sajten varit obemannad.

”Horungar, hoppas ni dör”.

”Alltså om jag inte hade tappat min pistol skulle jag skjuta er”.

”Skjut fjortisarna... vem fan bryr sig om att nån jävla snubbe åker ut ur ett meningslöst program? riktigt skämmigt.”

Kommentarerna är bara tre i mängden tillhörande en tråd på TV4:s officiella Facebooksida för talangjakten ”X factor”. Två 14-åriga flickor publicerade en bild som visade hur ledsna de var över att favoriten Oscar Zia tvingades lämna programmet i direktsändning i går.

Arg mobb på nätet

Marie, 47, är mamma till en av ungdomarna som utsattes för det massiva näthatet.

– Det är helt fruktansvärt. Ingen människa ska behöva utstå något sådant här, säger hon.

Hon tycker att det är obehagligt hur fort en mobb kan bildas på internet.

– Det går som en löpeld. Det är riktigt läskigt. När jag tittar på kommentarerna blir jag så illa berörd. Som mamma vill man försvara sitt barn med näbbar och klor men näthatet är så svårt att värja sig mot, säger hon.

”Jobbar kontorstid”

Erik Sidung, pressansvarig för ”X factor”, är ovetandes om näthatet på programmets Facebooksida när Nöjesbladet når honom.

– Det är så klart inte okej att de hånas på det här sättet. Jag är tacksam för att du uppmärksammar oss på det här. Självklart kommer vi agera och förmodligen ta bort bilden, säger han.

Hur ser era rutiner ut för att moderera sidan?

– Vi har personal som jobbar på webben, men de jobbar kontorstid. De här kommentarerna har tillkommit när webben varit obemannad, säger han.

Är det tillräckligt?

– Vi får se över rutinerna och se om vi behöver sätta in extra resurser för att moderera, säger Erik Sidung, pressansvarig.

Oscar Zia, 16, – artisten som i går fick lämna talangjakten – har sett hur de två 14-åringarna behandlades på ”X factors” Facebooksida.

– Jag är jätteledsen att de behövt läsa det, stå ut med det. Jag hoppas tjejerna känner att jag är jätteglad och jättetacksam för deras stöd och att de vågar stå för det. Att de finns betyder allt för mig, säger han.

Sedan Oscar Zia blev känd via talangjakten har han själv mött hatfulla kommentarer på internet.

– Så fort man börjar synas är det alltid någon som inte tycker om en, som har något taskigt att skriva. Men jag har aldrig tagit åt mig av det negativa. I stället försöker jag enbart att fokusera på det positiva, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM