– Kroppen bröts ner

Miss Li om sin obotliga ledsjukdom – och hur hon tvingades strunta i sin medicin under tv-inspelningen

1 av 3
NÖJE

I går rörde hon deltagarna till tårar med berättelsen om sin mystiska sjukdom.

För Nöjesbladet berättar hon om hur en elak förkylning tvingade henne att avstå sin viktiga medicin under inspelningarna.

– Det var kroppens sätt att säga ifrån, säger hon till Nöjesbladet.

Deltagarna i TV4:s ”Så mycket bättre” var lyckorusiga efter Maja Ivarssons, 33, tolkning av Miss Lis ”Dancing the whole way home”.

Men känslorna skulle snabbt kastas om.

Vid middagsbordet berättade sedan Linda ”Miss Li” Carlsson, 30, om hur hon drabbades av en mystisk sjukdom under en turné 2010.

– Ingen medicin hjälpte, jag tog massa tunga preparat, massa biverkningar. Jag kunde inte ens ligga i sängen, jag låg på golvet och sov i fyra, fem månader, säger hon.

Läkarna introducerade en ny medicin på marknaden för henne. Om inte den fungerade skulle hon tvingas lära sig leva med smärtorna.

Deltagarna är märkbart tagna – tårögda och rörda – när Miss Li avslöjar att medicinen fungerade.

För Nöjesbladet berättar artisten att det handlar om en kronisk ledsjukdom:

– Det var förmodligen salmonella jag fick, som bröt ner min kropp under väldigt lång tid. Det gjorde i sin tur att jag utvecklade en ledsjukdom. Jag tar fortfarande mediciner, men jag har kunnat trappa ner ganska mycket, säger Miss Li.

Läkarna misstänker att hon drabbats av reaktiv artrit, en inflammation i lederna, berättar Miss Li i en intervju med tidningen Reumatikervärlden.

”Blev väldigt hes”

I somras kom sångerskan till ”Så mycket bättre”-inspelningarna med en elak förkylning, bihåle­inflammation, luftvägskatarr och öroninflammation, vilket gjorde att hon inte kunde ta de starka medicinerna för ledsjukdomen.

– Blir jag väldigt förkyld ska jag hoppa över dem. Det gjorde i sin tur att jag blev väldigt hes. Man har väl haft ett ganska osunt leverne genom åren och det här var nog helt enkelt kroppens sätt att säga ifrån, säger hon.

Hesheten blev bara värre och värre under veckan artisterna var samlade på Gotland. De andra deltagarna stöttade henne.

– Hon var väldigt bekymrad över sin röst och berättade för mig att hon brände sig när hon gjorde min låt ”Här kommer natten”. Hon tog ju i så in i helvete mycket. Problemen fortsatte och hon var osäker på om hon skulle klara av resten av veckan, säger Pugh Rogefeldt.

Det gick så långt att produktionen skakade av rädsla för att Borlängeartisten skulle tvingas kasta in handduken.

– Vi blev nervösa när hon blev sämre och sämre för varje dag. Hon tvingades vila rösten under repetitionerna och blev aldrig riktigt bra. Men när det väl var dags märktes inget, säger Martin Nygren, exekutiv producent för programmet.

Men att ge upp finns inte på kartan för Miss Li. Hon genomförde hela veckan trots sina hälso­problem.

– Man får lära sig i branschen att man måste köra på.

”Jag är så skraj”

Miss Li säger också att hon tvekade länge innan hon tackade ja till att vara med i programmet.

– Jag är så skraj för det här stora. Ju bättre det går för mig, desto mer ångest får jag. Jag har medvetet aldrig tagit klivet ut på den jätte­stora scenen eftersom jag har så mycket demoner att tampas med. Och de kommer med dunder och brak i samband med det här.

Personfakta

Namn: Linda Christina ”Miss Li” Carlsson. Ålder: 30 år. Yrke: Artist. Bor: Stockholm. Inkomst: 136 500 kronor (taxeringsår 2011). Aktuell: Släppte nyligen sitt sjätte album, ”Tangerine dream”. En av deltagarna i ”Så mycket bättre”.