Repris för succétrio i Musikhjälpen

”Man kan jävlas hur mycket man vill”

1 av 6
FULLT UPP Jobben har haglat över Gina Dirawi de senaste åren – förutom sina egna ­shower fick hon det prestigefyllda uppdraget som programledare för Melodifestivalen.
NÖJE

Innan var de bekanta.

Men efter sex dygn instängda tillsammans blev Gina Dirawi och Kodjo Akolor bästa vänner.

Nu återvänder de till Musikhjälpens glasbur tillsammans med veteranen Jason "Timbuktu" Diakité.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges radio
Musikhjälpen med Gina Dirawi, Timbuktu och Kodjo Akolor.

Efter succén i förra årets upplaga av Musikhjälpen bad alla tre programledare om att få komma tillbaka till glasburen som i år placeras på Stortorget i Malmö.

– Det man vill uppleva igen är att få vara i ett sammanhang där allt handlar om att samla människor kring en gemensam sak, säger Kodjo Akolor, till vardags programledare i "Morgonpasset i P3", som ihop med sina kollegor lyckades samla in över 18 miljoner kronor till flickors skolgång förra året.

– Pengar kommer och går, men om man lyckas engagera människor så kommer det hålla mycket längre, fortsätter Melodifestivalenaktuella Gina Dirawi.

"Vill inte missa det här"

Trots att förberedelserna för vårens schlager-shower är i full gång vill hon inte missa chansen att få vara med i Musikhjälpen.

– Hade jag inte brytt mig och inte velat det av hela mitt hjärta, då hade jag inte pallat. Då hade jag gått in i väggen för länge sen för det är så mycket just nu. Men jag vill ju vara med, jag vill inte missa det här. Blir jag sjuk så kan jag bli det på sommaren, säger hon och slår fast:

– Man måste offra lite saker för att få göra det man vill.

Fann varandra

Men Musikhjälpen betyder mer än så för Gina Dirawi och Kodjo Akolor som båda fann en vän för livet under de tuffa omständigheterna i glasburen.

– Jag hade intervjuat honom en gång, men vi hade aldrig hängt. Men i Musikhjälpen klickade vi direkt. Man visade alla sina känslor, allt det där som egentligen tar flera månader innan du får reda på om en människa fick vi se direkt hos varandra, berättar Gina Dirawi.

Kodjo Akolor beskriver deras vänskap som en "syskonrelation".

– Alla som har syskon vet att det bästa är att man alltid vet var man har varann. Man kan bli osams, man kan bråka och ha skittråkigt, men man vet att när det verkligen gäller så kommer de att finnas där. Så man kan jävlas hur mycket man vill.

Vill göra Melodifestivalen

Tidigare i höst tog Kodjo Akolor med sig sin bästis till Ghana i SVT-programmet "Två på resa". Kanske får vi snart se en ny programledarduo i rutan.

När ska ni två göra något eget tillsammans?

Kodjo: – Det har väl kommit på tal men vi väntar på rätt erbjudande, Sverige? Eller, världen?

Gina: – Kommer rätt grej så!

Kodjo: – Jag skulle vilja testa Mellon. Hör du det, Christer Björkman? Gina har sålt in det så bra.

FAKTA

/Programledarna

Gina Dirawi

+ Fyller 22 år under Musikhjälpen

+ Kommer från Sundsvall

+ Komiker, bloggare, krönikör och programledare. Fick Kristallen som Årets kvinnliga programledare 2012. Leder i vår Melodifestivalen tillsammans med Danny Saucedo.

Jason Diakité

+ 37 år

+ Kommer från Lund

+ En av Sveriges största hiphopartister under namnet Timbuktu och programledare i Sveriges radio P3. Har varit med i alla upplagor av Musikhjälpen sedan starten 2008, varav tre som programledare.

Kodjo Akolor

+ 31 år

+ Kommer från Täby, uppväxt i Vallentuna

+ Tidigare programledare för "Vakna med the voice". Sedan 2009 leder han "Morgonpasset i P3" varje vardagsmorgon ihop med Hanna Hellquist och Martina Thun.
 

Fakta/Musikhjälpen 2012

+ Musikhjälpen startade 2008.

+ De tre programledarna stängs in i en glasbur på Stortorget i Malmö i sex dygn utan fast föda. Under tiden sänder de radio och tv 24 timmar om dygnet medan lyssnarna och tittarna kan önska låtar mot att de skänker pengar.

Sofia Juvel/TT Spektra