”Vi har haft allvarliga samtal med Gina”

SVT-chef svarar på Fredrik Virtanens kritik: ”Strider både mot mina och SVTs principer och värderingar”

1 av 6
Faksimil från Gina Dirawis blogg
NÖJE

I måndags skrev Nöjesbladets krönikör Fredrik Virtanen om Gina Dirawis rekommendation av en antisemitisk bok och menade att SVT inte tagit avstånd tillräckligt tydligt.

Här svarar SVT:s Petter Bragée:

”Jag tycker att det är extremt viktigt att ta frågor om hågkommelsen av Förintelsen och om antisemitism på största möjliga allvar. Och om jag hade påstått att "Dirawis rekommendation av en bok som ifrågasätter Förintelsen inte strider mot SVTs principer och demokratiska värderingar” så hade det varit vanvett som du skriver.

Jag vill vara tydlig – att rekommendera en bok som ifrågasätter Förintelsen strider både mot mina och SVTs principer och värderingar.

Alla, särskilt programledare i SVT, har ett stort ansvar för vad de publicerar i sociala medier, och jag har ett ansvar att vara tydlig.

Men det försvåras när ett lösryckt citat ställs mot ett tillspetsat påstående. När jag gjorde mitt uttalande (som var längre och som också innehöll kritik av Gina) var det i ett läge då Gina tagit bort bilden och kommit med sin förklaring och ursäkt.

Mitt uttalande var menat att markera att Gina driver sin blogg själv, att den inte är sanktionerad på förhand av SVT, utan att vi reagerar just när något strider mot våra principer och värderingar, och att vi nu var mitt i en sådan reaktion. Uttalandet var dock onödigt generellt och kunde uppenbarligen missförstås ryckt ur sitt sammanhang. Senare samma dag, efter att vi på SVT kallat in Gina för allvarliga samtal och fått reda på fler detaljer om boken i fråga lade SVT ut ett komplett ställningstagande på SVT Debatt.

http://debatt.svt.se/2012/11/23/gina-dirawi-var-tanklos-men-hon-ar-inte-antisemit/

 Jag står bakom detta fullt ut.”

Petter Bragée, programchef för Musikhjälpen SVT Malmö