Gladiatorn Sarah Bäckman mobbades grovt i skolan

1 av 2 | Foto: MALIN SYDNE
”Jag var utfryst, jag hade knappt några polare alls. Att jag hade namnet Sarah fanns inte, det var alltid ”tjockis” eller ”fetto”, säger Sarah Bäckman.
NÖJE

Från utfryst och mobbad till åttafaldig världsmästare i armbrytning.

Sarah Bäckman, 21, är TV 4:s nya gladiator.

– Jag får ofta höra att man inte kan se ut som jag gör, säger hon.

Foto: Petter Karlberg/TV4
Sarah Bäckman som Spirit.

Telefonen ringer från TV4 och en barndomsdröm går i uppfyllelse för Sarah Bäckman.

Allt går i en rasande fart.

Gladiatorn ”Stinger” har hoppat av och Sarah ersätter henne i sista stund.

– Jag bara droppade allt och åkte till arenan, det gick på en dag. Jag kollade alltid på ”Gladiatorerna” när jag var liten, det var det bästa jag visste, man ville bli en av de där gudarna. Så det här är en gammal dröm för mig som lever efter principen att vara kvinnlig och stark, säger hon.

Slet henne i håret

I dag är hon brutalt vältränad, men det fanns en tid då Sarah låg på soffan, drack fyra liter läsk om dagen och mådde skit.

– Jag var utfryst, jag hade knappt några polare alls. Att jag hade namnet Sarah fanns inte, det var alltid ”tjockis” eller ”fetto”, de kunde sparka in mitt skåp, riva sönder mina böcker och slita mig i håret. Och så fick jag mycket hatmeddelande på nätet där det stod att jag inte var värd att leva, att jag var ful och äcklig.

Sarah blev hårdrockare och för det blev hon ännu mer mobbad i skolan. Men en dag i åttonde klass hände någonting som skulle förändra allt.

– Jag vann en armbrytartävling, mot alla odds. Då började folk få upp ögonen för mig. ”Shit, hon är skolans starkaste tjej” sa folk när jag vann året därpå igen.

Anklagas för doping

Hon steg upp från soffan och började träna armbrytning seriöst. På ett år gick hon ner ”20-25 kilo” och började vinna priser.

I dag – 21 år gammal – är hon åttafaldig världsmästare.

Och äntligen rinner den negativa kritiken av henne.

– Jag får ofta höra att man inte kan se ut som jag gör, man kan inte vara världsmästare, så stark som jag är och 21 år gammal. Dopningsanklagelserna kommer lite hela tiden. Det är befängt och grundar sig på okunskap. De har ingen aning om hur mycket tid och uppoffring det ligger bakom för att nå dit där jag är i dag.

– Jag testas ungefär var tredje månad, allt skulle tas ifrån mig om jag skulle dopa mig. Det går visst att se ut som jag gör. Pröva att träna och leva mitt liv i sex år!

FAKTA

Så bygger hon superkroppen:

Träningen:

– Jag kör minst ett pass om dagen, det kan bli två, ibland tre. Jag periodiserar min träning efter vilka tävlingar som kommer härnäst. VM är så klart viktigast.

Maten:

– Jag äter enligt ett koncept som heter periodisk fasta. Det innebär att jag fastar i 18–20 timmar, sedan äter jag hela mitt dagsintag på en måltid. Det innebär drygt ett kilo kött och ett kilo potatis varje kväll. Det funkar bra för mig som gillar att äta mycket.

FAKTA

Så sköter hon det 115 centimeter långa håret:

– Grejen är att folk tror att det är värsta jobbet, men man lär sig leva med det. Jag tvättar det max två, tre gånger i veckan och sedan har jag det nästan alltid uppsatt, så det bara är där. För drygt tio år sedan hade jag axel­långt, så länge tog det att få så här långt hår.

FAKTA

Det här är Sarah

Namn: Sarah Bäckman. Ålder: 21. Bor: Tullinge. Familj: Singel. Yrke: Armbryterska och personlig tränare. Aktuell: Som ”Spirit” i ”Gladiatorerna”. Bänkpress: 100 kilo. Knöböj: 85 kilo (”där är jag svag”). Marklyft: 152,5 kilo