Claes Malmberg: Vi hyllar de elaka mobbarna i dag

Attackerar nöjesbranschen: ”Vi är omringade av idiotiska politiker och ett gäng gymnasiemobbare”

Foto: STEFAN MATTSSON
Claes Malmberg menar att den vänliga tonen i årets ”Stjärnorna på slottet” får deltagarna att sänka garden.
NÖJE

"Stjärnorna på slottet" är snällare än någonsin.

Då riktar Claes Malmberg kritik mot svensk underhållning.

– Vi hyllar dem som mobbar och är elaka, säger han.

Redan på förhand talades det om att årets upplaga av SVT:s "Stjärnorna på slottet" skulle bli en snäll historia.

Och mycket riktigt: Konflikterna har lyst med sin frånvaro.

Nu hyllar Claes Malmberg, 51, den vänliga tonen i programmet – och bränner av en rejäl känga mot den svenska underhållningsindustrin.

– Vi hyllar dem som mobbar och är elaka, de är de vi ser upp till. Vi är omringade av idiotiska politiker och ett gäng gymnasiemobbare inom nöjesbranschen som håller på och får enorma rubriker för att de är elaka och jävliga mot folk, jag hoppas att det förändras snart, säger han.

Släpper garden

Claes Malmberg tror att tv-tittarna längtat efter lite värme i rutan.

– Jag har fått jättemycket folk som kommit fram på stan och kollegor som säger det samma, att den här säsongen är snäll och bra. Det har varit den här cynismen i underhållningen under så jävla lång tid. Folk gillar inte det.

Barbro "Lill-Babs" Svensson, 74, berättade under sin dag om hur hon som 16-åring ville ta sitt liv. I gårdagens avsnitt talar Ewa Fröling, 60, öppet om hur hon fick läggas in på psykiatrisk klinik i tre månader.

– Det publiken får i en sådan här omgång är att människorna, hur professionella de än är, släpper garden. Jag tror inte att de hade fått höra Ewa Fröling berätta den historia som hon berättar om hon inte känt sig trygg och det hade funnits en oerhörd värme omkring henne, säger Ulrika Midunger, projektledare på SVT.

– Tittarna får mer av de här människorna när det inte finns konflikter. Det är jag övertygad om.

Ahlstedts gräl skrämde deltagare

Hon hävdar dock att det inte funnits en uttalad plan hos kanalen att göra en snällare variant.

Robert Gustafsson, 48, tror att förklaringen ligger i personkemin, i kombinationen av medverkande.

– Även om vi skulle försökt provocera fram någonting så skulle det ha synts att det var fejkat. Vi hade för kul ihop helt enkelt, säger han.

Stämningen i en upplaga av ett program kan också ge effekt på castingmöjligheterna för kommande produktioner. Under den första säsongen av "Stjärnorna på slottet" uppstod ett jättegräl mellan Peter Harryson och Börje Ahlstedt. Konflikten gjorde det svårt att få personer att medverka året efter.

– Nu är det inga problem, men när vi skulle göra säsong två var det svårt att få folk att ställa upp. Bråken mellan Börje Ahlstedt och Peter Harryson och alla skriverier gjorde att de jag ringde var väldigt tveksamma, säger producenten Tina Graffman till resume.se.

FAKTA

Så gick det till förr i programmet

Gardell och Scheja ryker ihop (säsong 3)

Staffan Scheja fick massage – när de andra hade stråklektion. Det fick Jonas Gardell att gå i taket och anklaga Scheja för att smita från aktiviteten.

Harryson i jättegräl med Ahlstedt (säsong 1)

Börje Ahlstedt hånade bland annat Peter Harryson under en middag för att han lämnade Dramaten. Enligt honom för att Harryson inte kunde få några roller. Osämjan mellan dem gjorde de andra deltagarna oroliga för att de skulle börja slåss.

Ranelid till vild attack "(säsong 4)

Författaren Björn Ranelid går till frontalangrepp mot en lång rad människor som han anser har skadat honom. Bland andra Leif GW Persson och Linda Skugge, som han bland annat kallar "lögnhals".

Peter Stormares nakenchock (säsong 2)

Under ett dopp i poolen åker skådespelarens badbyxor av. Stormare gör absolut ingenting för att skyla sig. Till de andras stora förtjusning.