Daniel Breitholtz talar ut om sitt sexmissbruk

”Jag ägnade för stor tid åt att ha sex”

NÖJE

Daniel Breitholtz gjorde allt för att slippa vara ensam.

I ”På middag hos Hannah & Amanda” talar talangscouten ut om sina år av sexmissbruk.

– Jag har ju dejtat allt som rör sig, säger han.

I dagens avsnitt av ”På middag hos Hannah & Amanda” berättar forne ”Idol”-jurymedlemmen Daniel Breitholtz, 35, om tiden som sexmissbrukare.

Under flera års tid gjorde talangscouten allt för att slippa vara ensam.

– Jag har ju dejtat allt som rör sig. Sex blev till slut ett lättare sätt att ta sig till nästa dag. Kvällen blev mindre ensam om jag låg med någon, säger han i programmet.

”Kicken var större”

Som tonåring fick Breitholtz aldrig tjejerna.

Men när han väl knäckt gåtan om hur han skulle närma sig det motsatta könet blev bekräftelsen en drog.

Han kunde inte sluta.

– Kicken var större än själva sexuella upplevelsen. Jag måste inte ha det mest tekniska, jag måste inte komma. Det har snarare varit tvärtom, jag vill ha sex med henne – vad häftigt att jag får det. Den här lille blyge pojken fick till det.

Att träffa kvinnor var aldrig något problem för Daniel. Steget från ett hej på kaféet till sängen beskriver han som kort.

– Där är du jättesnabbt. Det var inte svårt. Jag har nog alltid varit social, och stött ihop med människor i mitt arbete. Sex var en aktivitet som jag kände mig trygg i.

Men till slut fick talangscouten nog.

Trappar ner samlagen

Han var tvungen att sluta. Biverkningarna började bli för stora.

– Jag ägnade för stor tid åt att ha sex. Det har blivit stökigt några gånger. Det har ju gått så långt att jag för några år sedan bestämde mig för att jag måste sluta ha så mycket sex. 

I dag är Daniel Breitholtz på väg in i en relation.

Men under åren som sexmissbrukare höll han alltid känslorna på distans.

– Jag har nog varit rätt tydlig med vad man ska göra. Jag har nog försökt göra det på ett okonstlat vis, inte röra till det med en massa känslor. Sedan var det inte mitt mål att ligga med så många som rör sig, säger han.

FAKTA

Så vet du om du är beroende

Du kan inte längre bestämma dig för om du ska ägna dig åt ett specifikt sexuellt beteende eller inte, och upplever det du gör som tvångsmässigt.

Du fortsätter trots negativa konsekvenser.

Du är tankemässigt upptagen eller besatt av sexuella fantasier eller handlingar oavsett var du befinner dig eller vilken tid på dygnet det är.

Du är tvångsmässigt upptagen av den sexuellt dysberoende eller kompromissar och anpassar dig.

Du förnekar verkligheten och ignorerar problemet. Du använder sex för att kontrollera din partner eller stänger av sexuellt.

Källa: Dysberoendekliniken

Text: Katarina Wendelin

Expertens råd

Thomas Ristrand var sexmissbrukare i trettio år. Lögner, svek och ett löpande band av älskarinnor var hans vardag.

I dag hjälper han andra sexmissbrukare och har släppt en bok i ämnet. Här är hans råd:

Man måste förstå att det är ett beteende och att det inte är mig det är fel på. Det är ett beteende som går att ändra på.

Inse att det här inte är någonting man klarar av själv. Det handlar inte om att bita ihop eller skärpa sig, man behöver professionell hjälp.

Det svåra är att lyfta luren och be om hjälp, det är så mycket skam och skuld i vägen. Men kan man ta sig förbi det så har man allt att vinna.

ARTIKELN HANDLAR OM