"The Hives brände 7 miljoner på en vecka"

Men Hives-advokaten bestrider påståendet om överkonsumtion

1 av 5
Magnus Svenningsson och Lasse Johansson är på plats.
NÖJE

The Hives anklagas för att ha köpt gitarrer och sportbilar och bränt 7 miljoner kronor på en vecka.

Bandets advokat vänder sig dock mot påståendet och säger att de kör vanliga bilar.

I dag var sista rättegångsdagen i den uppmärksammade Tambourine-härvan.

Enligt Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) är de fullmakter från den Malmöbaserade musikstudion Tambourine som lämnats in från The Hives förfalskade, säger The Hives advokat Monica Crusner. Som ett exempel nämns att en av medlemmarna i The Hives namn stavats fel.

 – Det är nästan så att The Hives själva har undrat om de skrivit på eller inte. Förfalskningarna är bra gjorda. Namnteckningarna är efterapade, säger Monica Crusner.

– Vi har inte förfalskat några fullmakter. Vi har ingen aning om vem som signerat fullmakterna, men det är ingen hos oss, hälsar representanter för Tambourine Studios i ett mejl till Nöjesbladet.

Började för tio år sedan

The Cardigans jurister hävdar att Tambourine Studios redan 2003 startade ett lånesystem mellan de bolag som de har skött ekonomin för. Band som för tillfället haft mycket pengar har lånat ut pengar till band med mindre på banken. Enligt The Cardigans framställan har långivarna genom systemet fått högre avkastning än räntan på ett bankkonto, samtidigt som låntagarna har kunnat få lån utan säkerhet. Något som Tambourine Studios säger inte stämmer.

– Däremot så lånade band som vi arbetade med ut pengar till varandra vid några tillfällen. Men initiativet var inte vårt utan kom från medlemmar i banden, skriver de i ett mejl.

7 miljoner på en vecka

Musikstudion anklagas också för att inte ha betalat Hives-bolagens räkningar i tid. Enligt representanter för Tambourine Studios var så fallet.

– Kontona som räkningarna skulle gå ifrån var oftast tomma. Då är det svårt att betala i tid.

En anledning till detta som tagits upp i rätten är att Hives-medlemmarna överkonsumerat och köpt sportbilar och dyra gitarrer. 25 miljoner ska bandet ha spenderat på antika gitarrer med samlarvärde för att slippa att betala skatt. I dag hävdar The Cardigans advokat att The Hives brände sju miljoner kronor på en vecka. I rätten bestred Monica Crusner påståendet med att alla i bandet kört vanliga bilar utom en som haft sportbilar som hobby och ägt flera stycken.

På USA-turné

The Hives var inte på plats i Lunds tingsrätt då de befinner sig i USA på turné.

– De är lite ledsna över att inte vara här. De har varit med under hela processen, men är på turné nu. De ser fram emot att kunna lägga det bakom sig, säger Monica Crusner.

Cardigans-sångerskan Nina Persson är i New York, men övriga bandmedlemmar närvarade.

Basisten Magnus Sveningsson, trummisen Bengt Lagerberg och keyboardisten Lasse Johansson från The Cardigans såg uttråkade ut när de dök upp i rättsalen.

Stämmer varandra

The Cardigans stämde 2011 bolagen bakom The Hives på 18,9 miljoner. Bandet säger att de lånat ut beloppet men aldrig fått pengarna tillbaka. The Hives menar i stället att det är The Cardigans som är skyldiga pengar och kräver drygt tio miljoner kronor.

The Cardigans advokat David Berggren menar i stället att The Hives lånat totalt 41,5 miljoner kronor från Cardigans konto sedan december 2003 fram till och med april 2009. 23 miljoner kronor men 18,5 miljoner kronor saknas fortfarande.

I februari beslutade tingsrätten i Lund att frysa 16 miljoner av The Hives bolags tillgångar, en indikation på att tvisten håller på att gå The Cardigans väg, skriver Sydsvenskan.

"Som en inlåst tjur"

Den stora ekonomiska härvan kring Tambourine Studios började nystas upp för några år sedan och även andra band som The Ark, Timbuktu, Europe och Weeping Willows har varit inblandade.

– Vi har känt oss som en inlåst tjur i ett brinnande stall och sen får man sparka sig ut liksom, vi har blivit rätt bra på det där, har Nicholaus Arson i The Hives tidigare sagt till Nöjesbladet om härvan.

Dom kommer den 16 april.

FAKTA

Tambourine-härvan

Maj 2010: Jason "Timbuktu" Diakité stämmer bolag med koppling till artister som The Hives, Weeping Willows, The Ark, The Soundtrack of our Lives och Europe, efter att 4,9 miljoner kronor försvunnit från artistens konto.

Juni 2010: The Hives advokat menar att det är The Hives som blivit utsatta. Europe hävdar att Timbuktu är skyldig bandet pengar.

November 2011: The Hives, The Soundtrack of our Lives, Europe och Weeping Willows bolag menar att pengarna återförts till Timbuktus bolag. Weeping Willows och The Hives hävdar att Timbuktu är skyldig dem pengar.

Januari 2011: The Ark säger sig ha blivit av med runt fyra miljoner kronor.

Mars 2011: The Hives stämmer Tambourine Studios på 8,9 miljoner kronor för att Tambourine ska ha misskött sitt uppdrag att sköta artisternas pengar och bokförning. Tambourine säger i sin tur att de kräver The Hives på 3 miljoner kronor.

Maj 2012: The Hives stämmer sin revisor och hans bolag på 192 miljoner kronor då de menar att revisorns oaktsamhet möjliggjort Tambourines misskötsel av deras ekonomi.

Källa: Sydsvenskan

ARTIKELN HANDLAR OM