Kollapsade i gråtattack

Robin och Anton hjälpte varandra att torka tårarna efter nervpärsen

1 av 15
Både Robin Stjernberg och Anton Ewald var tagna av stunden.
NÖJE

Chocken blev övermäktig för Anton Ewald och Robin Stjernberg.

I går drabbades finalisterna av en gråtkollaps.

– Jag var nära att svimma, säger Robin Stjernberg.

Framgångens frillaRobin Stjernberg och Anton Ewald har inte bara frisyren som gemensam nämnare. Nu har de båda även varsin plats i finalen på Friends arena på lördag. ”Att få en finalplats är det största jag har varit med om”, säger Robin Stjernberg. Foto

De torkade tårarna i varsin ände av greenroom. Sen tröstade de varandra.

Melodifestivalens två sista finalister, Robin Stjernberg, 22, och Anton Ewald, 19, är chockade – och överlyckliga.

– Jag är mållös. Jag var nära att svimma på scenen, jag visste inte var jag var. Jag är så otroligt glad och tacksam, säger Robin Stjernberg.

– Det här är verkligen ett bevis att jag kan göra min grej och bli uppskattad för den jag är. Att få en finalplats är det största jag har varit med om, det är helt otroligt.

Tog revansch

Stjernberg var rejält missnöjd med sin sånginsats i förra veckans deltävling. Nerverna tog över och rösten brast – men i går fick han sin revansch och vann duellen mot Martin Rolinski, 30.

– Förra veckan flackade jag med rösten och sjöng falskt. Nu tänkte jag att jag bara skulle gå in och ha kul, och det var det jag gjorde, säger han.

– Jag kunde inte tro mina öron när jag stod på den där scenen, och hela arenan ropade mitt namn. Jag är helt tagen. Jag är jättelycklig.

Klev ur bubblan

Anton Ewald har haft en tre veckor lång uppladdningssträcka efter sin deltävling i Göteborg. Redan då var han favorittippad till finalen, men fick kritik från tittarna för att han inte ansågs sjunga live och för att han höll micken för långt från munnen, och tog sig till Andra chansen.

– Jag stängde bara borta Mellon efteråt. Jag var tvungen att kliva ur bubblan, det är en härlig bubbla att vara i men den är också påfrestande. Så jag kopplade bort och tog tillbaka mitt game­mode i veckan, säger han.

Och det är en chockad Ewald som tagit sig till final. Efteråt brister han ut i tårar i greenroom.

– Jag är i chock. Jag är helt tagen. Det känns fantastiskt, säger han.

– Alla känslor liksom kommer och säger hej så fort man släpper på stressen. Det var det som hände precis. Det är en jävla urladdning. Nu känns det fantastiskt.

Jämn kamp

SVT fick in över 900 000 röster och produktionen svettades hårt för att dubbelkolla siffrorna under kvällen. Mellan flera låtar var det oerhört jämt, men inför duellen med Behrang Miri, 29, släppte Anton Ewald på pressen och gick in för att ge tittarna ännu en show.

– Det var helt sjukt. Så jävla roligt. Andra gången var jag mer avslappnad, jag struntade i hur det skulle gå. Det kändes som en vinst att bara få köra låten en tredje gång inför alla tittare, säger han.

– Jag förväntade mig inte att gå vidare. När jag gick vidare blev jag glad men jag förstod det inte riktigt. Inte förrän jag skulle ta den där micken och gå upp på scenen och prata.

Han skrattar.

– Jag är så chockad och otroligt glad samtidigt. I kväll ska jag festa hårt och länge.

Sången avgjorde

Melodifestivalens producent Christer Björkman, 55, är inte förvånad att Ewald tog sig vidare efter att ha hämtat upp deltävlingens finalmiss.

– De har repat det ser man. De frågade vad vi trodde det berodde på att det inte gick hela vägen från början. Jag sa att man måste bevisa att man bär låten, och det har han ju gjort nu. Att han sjöng mer gjorde att han nu röstades vidare, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM