– Alkoholen höll på att förstöra bandet

Hyllade Biffy Clyro berättar om sin stora kris

Bäst i StorbritannienBen Johnston, Simon Neil och James Johnston i Biffy Clyro utsågs nyligen till bästa brittiska band på NME-galan.Foto
NÖJE

Supandet höll på att krossa allt som bandet byggt upp.

Barndomsvännerna i ­Biffy Clyro gav spriten en käftsmäll och seglade upp som etta på den brittiska albumlistan.

– Det stod mellan oss och alkoholen. Någon var tvungen att dö för att den andre skulle leva, säger sångaren Simon Neil till Nöjesbladet.

Somliga påstår att albumens tid är förbi.

Att enstaka spår som släpps digitalt är fram­tidens melodi.

De skotska rockarna i ­Biffy ClyroSimon Neil, 33, och tvillingarna Ben och James Johnston, 32, – kände att ”Opposites” kunde bli deras sista skiva i fysisk form – och släppte en dubbeldisk.

”Ville gå hela vägen”

– Mycket av det som ­spelas i dag är inte mer än förströelser. Artister som Rihanna släpper en ny ­skiva varannan vecka och det finns liksom inget engagemang. Albumet som konstform är lite av en döende art. Därför ville vi gå hela vägen, säger sångaren ­Simon Neil.

”Opposites” är deras sjätte studioalbum. När skivan släpptes i slutet av januari 2013 hamnade den på första­plats på den brittiska ­albumlistan. Nyligen utsågs Biffy Clyro till bästa brittiska band på NME-galan.

Simon Neil berättar att framgångarna väger särskilt tungt eftersom bandet höll på att gå skilda vägar alldeles innan skivan skulle spelas in.

Inspelningarna föregicks av en två år lång turné. ­Livet på vägarna hade börjat tära på bandmedlemmarna, som känt varandra sedan sjuårsåldern.

”Ett nytt kapitel”

Men det var inte slitningarna som höll på att bli ­bandets fall.

– Alkoholen fick oss att växa ifrån varandra. Vi ­nådde en punkt där Ben var tvungen att sluta dricka helt och hållet. Det är en sån ­klyscha att alkohol och ­droger förstör band. Det stod mellan oss och alko­holen. ­Någon var tvungen att dö för att den andre skulle ­leva. Vi trodde aldrig att vi skulle uppleva det. Men det hände och vi har stöttat Ben i hans kamp att sluta dricka. Det blev början på ett nytt kapitel för oss, ­säger Simon Neil.

För några år sen sa du att du aldrig skulle skriva låtar om vad som hände inom bandet. Men ”Opposites” är berättelsen om er. ­Varför ändrade du dig?

– Tack för att du snappade upp det, ha ha! Mitt ­ärliga svar är att det handlar om mig och mina vänner snarare än vårt band. För mig är det ett album om hur sorgligt fort det kan gå att glida isär som vänner och hur man lagar saker som är ­trasiga. Det är min ­ursäkt, ­säger ­Simon Neil.

I kväll uppträder Biffy Clyro på Berns i Stockholm.

FAKTA

Etta på albumlistan

De progressiva skotska rockarna ­Biffy Clyro består av Simon Neil (sång, ­gitarr), Ben Johnston (trummor) och James Johnston (bas).

I januari släppte de dubbelalbumet ”Opposites”, deras sjätte album som hamnade etta på ­albumlistan i ­Stor­britannien.

ARTIKELN HANDLAR OM