”Jag kämpar mot en tuff depression”

Takidas sångare Robert Pettersson om de mörka tankarna: Slutar du prata dör du

Foto: Carolina Byrmo
Tvingades ta emot hjälp Robert Pettersson har ­tidigare pratat om sina personliga problem. I TV4:s ”Efter tio” berättade han om sitt självmordsförsök som 24-åring. ”Jag blev tvingad att ta emot hjälp och det är det bästa som har hänt mig”, sa han då.
NÖJE

En depression håller ­honom i ett järngrepp.

Takidas Robert Pettersson för en hård kamp mot nedstämdheten – två veckor innan turnéstart.

– Jag tar medicin för att få en extra skjuts, säger han till Nöjesbladet.

Stiftelsen gör stor succé och Takida är ett av Sveriges största band.

Den mörka sidan är att frontfiguren Robert Pettersson, 34, får fortsätta sin kamp mot depressioner.

– Jag tampas med en ­ganska tuff depression och de senaste sex månaderna har varit ett test för mig. Det går fram och tillbaka hela ­tiden. Det är lotten som jag har fått i livet. Jag har accepterat det även om jag ibland tvivlar starkt på mig själv, säger han.

Det är inte första gången han drabbats av depression. Och hans mörker har länge präglat låtarna.

– Det är ett sätt att bearbeta. Självklart kommer det in i texterna.

”Har inget pansar”

Roberts tankegångar snurrar nästan dagligen kring hur han skulle kunna göra för att må bättre. Men det finns inga enkla svar.

– Det är så jäkla svårt att ta på. Jag är en känslig människa och har varit det hela mitt liv. Jag har inget pansar som är svårt att ta sig ­igenom. Jag hanterar inte heller stress på bästa sätt. Då är det inte bästa positionen man har. Man får betala det priset, säger han.

Han inser att ett alternativ är att söka sig till ett ­yrke som kräver mindre av ­honom. Men det är ingen väg han tänker ta.

– Jag har fått den stora förmånen att nå ut till många människor med min musik och de kickar jag får utav publiken vill jag inte vara utan.

Drar på turné

Han berättar också varmt om gemenskapen inom ­Takida. Under den akustiska turnén som äger rum i mars och april kommer hela bandet att lyftas fram. Samtliga i gänget ska ha egen mikrofon, och publiken får ställa frågor under konsertens gång.

– Vi är väldigt nyfikna på ett samtal mellan band och publik. En föreläsare som också är vän, Tomas ­”Håkki” Eriksson, ska vara en länk mellan oss och ­publiken, säger han.

Robert kämpar vidare. Bland annat har han märkt att fysisk aktivitet är den bästa medicinen. Dessutom känner han ett behov av att prata av sig, med både vänner och ut i offentligheten.

– Slutar du prata dör du, säger han.

Dessutom har han gått tillbaka till antidepressiva läkemedel.

– Jag tar medicin för att jag kände att jag behöver en ­extra skjuts, säger han.

Viljan att fortsätta jobba finns alltid där.

– Min ­familj har en bra ­inverkan på mig när jag har det som jobbigast.

Robert Pettersson om ...

Stiftelsen:

– Stiftelsen ska vara den roliga grejen, men är en jäkla bonus. Det är förbannat kul att lira inför en relativt ny ­publik. Samtidigt som jag saknar gänget i Takida. Nu var det länge sedan vi i Takida var i väg. Ska bli kul att återförenas igen.

Yohio:

– Det är keyboardisten Chris Rehns brorson. Jag har aldrig träffat ­honom. Chris har nämnt honom och sagt vilken talangfull gitarrist han är. Men de framgångarna han har nu har kommit som en väldig överraskning även för mig.

Kommande ­plattan:

– Jag vet inte när vi ska släppa den. Men någon gång i början av 2014 är realistiskt i alla fall.

Det här är Robert ...

Namn: Karl Robert ­Pettersson. Yrke: Sångare i Takida. Ålder: 34. Familj: Frun Sussi, barnen Engla och Sigge. Bor: Fränsta i västernorrländska Ånge.

Inkomst: 322 000 kronor (överskott av ­kapital 41 733 kronor, taxerad förvärvs­inkomst 2011).

Aktuell: Takida åker ut på en akustisk turné i vår. För första gången kommer bandet att uppträda unplugged inför sittande publik. The Boxroom Tour drar i gång i Norrköping den 21 mars och avslutas i Malmö den 14 april.

Det här är Takida

Takida.

Robert Pettersson, 34, sångare.

Fredrik Pålsson, 32, bas.

Kristoffer Söderström, 30, trummor.

Mattias Larsson, 38, gitarr.

Tomas Wallin, 39, gitarr.

Chris Rehn, 35, synth/cello.