Kollegorna om Gardells Twitter-skämt: ”Sexistiskt”

Gardell på Twitter: ”Pryda lilla Aftonbladet”

1 av 3 | Foto: Pontus Orre
Danny Saucedo i den outfit som fick paret Gardell/Levengood att twittra loss i lördags.
NÖJE

Nu får Jonas Gardells och Mark Levengoods sexskämt på Twitter hård kritik av kollegor – och kallas ”gubbsjuka” av psykologen Anna Torbiörnsson.

–  Hade de skrivit så om en tjej så hade de varit lynchade, säger komikern Karin Adelsköld till Nöjesbladet.

Jonas Gardells, 49, och Mark Levengoods, 48, sexskämt på Twitter om bland annat Danny Saucedo och Yohio får kollegor att reagera. I ett debattinlägg på SVT:s hemsida skrev journalisten Joakim Lamotte om hur makarna vecka efter vecka tävlat i vem som kan dra flest sexskämt om Danny Saucedo.

– Jag tycker det är fruktansvärt och jag blir asförbannad. Men bara för att det är killar så blir inte reaktionen lika stark. Hade de skrivit så om en tjej så hade de varit lynchade. Men killar ska kunna ta allt hur som helst, säger komikern Karin Adelsköld till Nöjesbladet.

”Sexistiska tweets”

Radio- och tv-profilen Cissi Wallin kallar inläggen sexistiska.

– Sexism är sexism, det finns inget kön eller ålder på det. De
reflekterar säkert inte ens över att det är sexistiskt och att de här
killarna kanske tar illa upp. Killar förväntas ju alltid vara villiga
och utstråla någon slags sexualitet, säger hon.

Författaren Peter Birro twittrar: ”Gardell är den ende i Sverige som kan prestera osmakliga sexistiska skämt utan att någon vågar öppna munnen.”.

”De har blivit gubbsjuka”

Psykologen Anna Torbiörnsson tycker att Jonas Gardell och Mark Levengood förlöjligar sig själva.

– Det låter som att de blivit gubbsjuka. När unga människor läser det här så kan de få allt om bakfoten. De är förebilder och borde lugna ner sig, säger hon.

Kommentarsfälten på Nöjesbladets sajt och på Facebook har gått varma under dagen. 70 kommentarer har i skrivande stund ramlat in på nöjesbladet.se och Jonas Gardells och Mark Levengoods tweets får både ris och ros.

”Jag ser inget som helst kränkande i uttalandena, det var ju bara ord som talade om Dannys positiva sidor.” kommenterar någon. En annan skriver: ”Hade det varit en straight 50-årig man som skrivit så om en 17-årig flicka hade det satts rubriker. Dubbelmoraliskt och äckligt.”

”Bryr oss inte”

Under lördagens final av Melodifestivalen skrev Jonas Gardell bland annat ”Hejar på Ulrik och Yohio allt vad jag kan! Fast på ett ’sedesamt med händerna på täcket och med­veten om min höga ålder’-sätt”. Yohios pappa och manager Tommy Rehn säger till Nöjesbladet att varken han eller Yohio vill kommentera.

– Yohio har ofta fått höra nedsättande kommentarer, men det är något som varken han eller jag bryr oss om. Och vi tänker inte börja nu. Det spelar ingen roll om det är en granne eller Jonas Gardell, säger Tommy Rehn.

Nöjesbladet har sökt Jonas Gardell och Mark Levengood utan resultat. Men på Twitter svarar Jonas Gardell på artikeln: ”Men Gud ändå, pryda lilla Aftonbladet, tror inte Danny står med bar överkropp i TV för att vi ska associera till St Sebastians martyrium!”.