SVT stal hennes bild från Facebook

Ida, 17: ”Jag blev jätteförbannad”

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Ida Vallberg, 17, hittade en bild på sig själv i SVT:s tv-serie på nätet.
NÖJE

Ida Vallberg, 17, hittade en bild på sig själv - i SVT:s tv-serie på nätet.

– Jag blev jätteförbannad, det är min gamla profilbild på Facebook, säger hon.

I SVT Play-serien ”15” tas olika ungdomsproblem upp gestaltat av unga skådespelare.

Men i ett av avsnitten var skådespelarens fejkade Facebook-konto utbytt. I stället har SVT utan lov använt sig av en bild av Ida Vallberg, 17.

– Jag blev jätteförbannad. Jag trodde inte att någon skulle ta en bild bara så där. Det är min gamla profilbild från 2010 som jag har tagit själv, säger Ida Vallberg.

Bilden visas flera gånger

Bilden återkommer flera gånger i det sex minuter långa webb-klippet på SVT:s sajt.

– Alla mina vänner har reagerat. Jag blev chockad när jag såg det. Det är ju ingen som har hört av sig och frågat om de får använda det, säger hon.

Ingen förklaring

På SVT har man ingen förklaring till hur Ida Vallbergs bild hamnat i tv-klippet.

– Det här är ju jättetråkigt naturligtvis. Vi förstår inte riktigt hur det här har kunnat hända, säger Frida Boethius som är projektledare för SVT-sajten ”15”.

– Vi har pratat med den här tjejen och erbjudit oss att ta bort hela filmen ögonaböj om det skulle kännas bättre för henne. Men om jag förstått rätt så tyckte hon att det var bättre att vi försökte rätta till felet genom att byta ut den där bilden, klippa om programmet helt enkelt. Det är vad vi jobbar med nu. Lyckas vi inte med det så får vi lyfta bort klippet så klart, för det här ska ju inte kunna hända, säger hon.

Har ni diskuterat om någon form av kompensation till Ida för att ni använt bilden?

– Nej, det har vi faktiskt inte gjort ännu. Vi har inte kommit så långt utan vi har börjat i den här ändan och erbjudit oss att ta bort alltihopa eller hur hon vill lösa det, säger Frida Boethius.