Timbuktu: ”Jag har stoppats av polisen många gånger”

Artisten berättar om polisens förföljelse: ”De har frågat om jag har nåt vasst i fickan”

1 av 2 | Foto: Stefan Mattsson
Jason ”Timbuktu” Diakité.
NÖJE

Nu stämmer Jason ”Timbuktu” Diakité, 38, in i kritiken mot polisens jakt på papperslösa.

I en podcast med Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin berättar artisten hur han förföljts av polisen på grund av sitt utseende.

– Jag fick åka med till polisstationen och lämna urinprov, säger han.

I veckan väckte Jonas Hassen Khemiris öppna brev i DN till justitieminister Beatrice Ask stor uppmärksamhet. I brevet kritiserar författaren polisens Reva-projekt och sökandet efter människor som vistas illegalt i Sverige.

Snabbt startades en hashtag på Twitter där kända och okända svenskar beskrev hur de utsatts för övergrepp i Sverige på grund av sitt utseende eller bakgrund.

Förföljd på grund av sitt utseende

Nu berättar Jason ”Timbuktu” Diakité, 38, i en podcast tillsammans med Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, 29, hur han flera gånger känt sig förföljd av polisen på grund av sitt utseende.

– Jag har blivit stoppad av polisen många gånger. De har kommit fram till mig och frågat om jag har nåt vasst i fickan, om jag är drogpåverkad, sagt att jag ser drogpåverkad ut, berättar han för Gustav Fridolin i podcasten.

– Det hände mig till exempel en gång i Lund. En polis kom fram till mig och sa: ”Det ser ut som att du har rökt hasch”. Jag svarade: ”Hur kan du se det vi står ute på en mörk gata, du har inte ens en ficklampa?”.

Tvingades ta drogtest

Timbuktu berättar för Fridolin hur han greps och tvingades med till polisstationen för att drogtestas.

– Det hände inte mina andra vita vänner men jag fick åka med till polisstationen och lämna ett urinprov och det visade sig att jag inte var drogpåverkad, säger han.

Timbuktu ingår i Miljöpartiets arbetsgrupp mot rasism tillsammans med bland andra författaren Isobel Hadley-Kamptz, programledaren Navid Modiri och riksdagsledamoten Maria Ferm.

FAKTA

Kommentarerna till artikeln har stängts av under natten då ingen moderering sker och ämnet är sådant att kommentarer som strider mot våra regler har en tendens att skrivas.

Vänligen

Nöjesbladet