– Känns jävligt starkt i magen

”Johan Falk”-regissören om den hårda verkligheten bakom filmerna: Det kommer att dras till sin absoluta spets i nästa säsong

1 av 6
Siktar med FalkögatMikael Tornving och Jakob Eklund har framträdande polisroller i Johan Falk-filmerna. Det blir ytterligare en omgång av filmer där temat med polisinfiltratörer ska avslutas. Men regissören Anders Nilsson utesluter inte fler filmer i framtiden.
NÖJE

Karaktären Frank Wagner i ”Johan Falk”-filmerna bygger på den verklige ­infiltratören Peter Rätz.

I den senaste ”Kodnamn Lisa” kritiseras hur polisen behandlat honom.

– Nu kommer det att ­vara en helt annan politisk spänning i filmerna, säger manusförfattaren Anders Nilsson.

Peter Rätz infiltrerade kriminella gäng och lovades skydd. I dag lever han på flykt och har ett pris på sitt huvud.

Anders Nilsson tyckte inte att det fanns mer att utveckla med Johan Falk efter den tredje filmen ”Den tredje vågen”. Då såg han TV3-programmet ”Insider” där Peter Rätz flickvän filmas med dold kamera när hon konfronterar polisen som lovat dem skydd.

”Tar upp kritiken”

Det ledde till två säsonger med sex filmer i varje med Joel Kinnaman i rollen som polisinfiltratören Frank Wagner, en karaktär baserad på Rätz. ”Kodnamn Lisa” som går på bio nu avslutar den andra säsongen.

– Det är definitivt från och med den här filmen som vi kan ta upp kritiken. Hela dilemmat med infiltration och specialpoliser och hur människor råkar ­illa ut, ­säger Anders Nilsson.

Vill du väcka debatt med filmen?

– Det blir en sidoeffekt. Jag skulle aldrig vilja göra en sådan här serie om den inte bygger på en verklighet som känns i magen. Annars gör man komedi eller tjo och tjim. Gör man en sådan här thriller måste den säga någonting. Det är då det blir intressant.

Dras till sin spets

Peter Rätz har under filmserien varit involverad i manusarbetet och även kommit med synpunkter under klippningen.

Det är sedan tidigare klart att det blir en tredje säsong med Johan Falk-­filmer.

– Dilemmat vi har med specialpoliser som använder infiltratörer ska dras till sin absoluta spets i säsong tre. Det är nytt material som jag känner jävligt starkt i magen av att berätta, säger Anders Nilsson.

Tanken är att den kommande säsongen ska bli den sista.

– Men det kan dyka upp ett nytt ­fenomen som chockar en lika mycket som civila infiltratörer. Då kan karaktärerna dyka upp igen.

Det här är Falk

Hittills har det gjorts sammanlagt femton filmer om ­polisen Johan Falk. Den första hade premiär 1999 och den senaste ”Kodnamn ­Lisa” går på bio nu.

Förutom Jakob ­Eklund är skådespelare som Marie ­Richardson, Mikael Tornving och ­Joel Kinnaman åter­kommande.

Från 2009 har två säsonger med sex filmer utkommit.

Ytterligare en säsong är planerad med preliminär inspelningsstart nästa år.

Han är verklighetens polisinfiltratör

På 1990-talet jobbade Peter Rätz på en krog som besöktes flitigt av kriminella och hans kontakter inom mc-gäng gjorde att polisen värvade honom. Han fick betalt för att vara deras infiltratör, som arbetade på uppdrag inom kriminella organisationer. Under åren under täckmantel hjälpte han polisen och rättsväsendet till över hundra domar av grovt kriminella.

Efter nio år som polisens infiltratör avslöjades han i en lokaltidnings­artikel 2004. I dag har han ett pris på sitt huvud och håller sig gömd utomlands.