Pr-kupper vi minns

Brända cash Gravidbluff Kollaps Nallebombning

1 av 4
Sheen.
NÖJE
Nallebomb.

Brända cash

Under Almedalsveckan 2010 brände Gudrun Schyman, då talesperson för Feministiskt intiativ, upp 100 000 kronor i sedlar i en klotgrill mitt i Visby för att uppmärksamma löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Pengarna tillhörde reklambyrån Studio total som iscensatt pr-kuppen.

Gravidbluffen i BB

Höggravida ­Nadia Lindén orsakade ramaskri när hon gick in i Big brother-huset under den senaste säsongen 2012. Det hela visade sig vara en kupp av TV4. Nadia Lindén tävlade aldrig på riktigt och lämnade snart huset.

Fejkbloggen

Black Ascot var 2009 en uppmärksammad modeblogg som drevs av Lolita, en ångestfylld 19-åring, som efter föräldrarnas död bor i styvmosterns lägenhet på Östermalm.

Många läste och följde Lolitas dekadenta liv, med alkohol och tankar på självmord. Men hon var påhittad och skapad av Studio total för att locka publik till en uppsättning på Malmöoperan.

Sheens kollaps

Skådespelaren var drogpåverkad under inspelningarna och fick sparken från ”2 ½ män”. Därefter följde några veckor med maniskt twittrande om ”winning” och ”tigerblood” och han var snabbast i världen att nå en miljon följare på mikrobloggen. Planerat eller ej betalade sammanbrottet onekligen sig. Charlie Sheen gav sig ut på en turné som sålde slut, fick en ny tv-serie och lanserade elektroniska cigaretter och en egen energidryck.

Nallebombningen

Förra sommaren släppte Studio total nallebjörnar med regimkritiska budskap över den vitryska huvudstaden Minsk. Syftet var att uppmuntra yttrandefriheten i landet. Aktionen ledde till att Vitryssland utvisade den svenske ambassadören.

Nöjesbladet