Kommunen pumpade in miljoner

1 av 13 | Foto: FELIPE MORALES
BYE BYE HULTSFRED Hultsfredsfestivalen flyttar. Nu får artisterna se en annan vy från scenen än den artisterna, här amerikanska bandet Anti-Flag 2008, är vana.
NÖJE

Hultsfredsfestivalen flyttar från Hultsfred.

Under två år har kommunen pumpat in totalt 545 000 euro i festivalen.

Pengar som skulle ha betalats tillbaka.

När FKP Scorpio beslutades sig för att återuppliva Hultsfredsfestivalen 2011 ingick de ett flerårigt avtal med Hultsfreds kommun.

FKP Scorpio skulle hyra festivalområdet fram till 2019 och dessutom skulle kommunen stötta festivalen ekonomiskt under de tre första åren.

Under de två första åren har kommunen pumpat in totalt 545 000 euro i festivalen. Pengar som skulle ha betalats tillbaka av FKP Scorpio. 

Hittills har kommunen fått tillbaka 50 000 euro - och några mer pengar verkar det inte bli.

– Det var under förutsättning att festivalen lever vidare, men det kommer inte som avtalet är konstruerat att fullföljas nu när det inte blir någon festival, säger Lars Rosander, kommunalråd.

Vad känner ni inför att FKP Scorpio nu bryter avtalet?

– När vi gick in i det så visste vi ju att det fanns en risk, det går ju inte att driva en verksamhet med förlust varje år. Vi visste att det kunde inträffa, säger han.

– Men vi ser att vi fick mycket tillbaka för investeringen, särskilt inom turistnäringen. Skillnaden mellan 2010 när det inte fanns någon festival och 2011 när de körde igång så ökade turistnäringen med 44 miljoner, fortsätter han.

Folkert Koopmans, vd för FKP Scorpio, menar att företaget verkligen gjort allt för att Hultsfredsfestivalen skulle leva vidare.

– Jag kan visa att vi investerat mycket pengar och också förlorat mycket pengar i Hultsfred och att vi försökte med allt för att det skulle funka. De skulle ha bidragit det här året också. Men nu när vi flyttar så får jag inte de pengarna och då sparar de ju en del, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM