Medes krav: specialvård

Sjukvårdsteam ska hjälpa henne klara av Eurovision

NÖJE

Specialisthjälp för ryggskadan, fyra personer som tar hand om nyfödda dottern och en specialloge i Malmö arena.

Så ska Petra Mede, 43, klara av att leda Eurovision song contest i maj.

– Det är mindre än två månader kvar, nu känns det på allvar, säger hon.

nervskada i ryggen Petra Mede får maximal uppbackning av SVT för att klara av sändningarna under Eurovision trots de kroniska ryggbesvären. Sjukvårdare, massörer och en specialbyggd loge väntar när hon anländer till Malmö.

Petra Medes team lämnar Stockholm redan sista veckan i april men själv behöver hon inte åka till Malmö förrän en vecka senare, den 2 maj.

Det är ett av kraven som hon fått igenom för att kunna leda programmet och SVT har en tydlig plan för att den nyblivna mamman ska klara av Eurovision song contest.

Sedan i måndags jobbar hon heltid med regissören Edward af Sillén för att skriva manus och bygga programlederiet för världens största nöjesprogram i tv.

Massörer på plats

När Petra Mede ledde Melodifestivalen 2009 fick hon ständiga behandlingar för sin nervskada i ryggen. Även i Malmö kommer hon att få specialisthjälp:

– Ryggen har faktiskt sakta blivit bättre de senaste åren. När man blir äldre stelnar ju ryggen och det gagnar faktiskt min skada. Men jag har ju backuper där också. Massörer och sjukvårdare finns ju alltid på plats, inte bara för mig. Allting är verkligen bäddat för att det ska gå så bra som möjligt. Jag vet också en sjukgymnast där nere i fall det blir sämre, berättar Petra Mede.

Tar hand om babyn

Dessutom kommer hennes loge i Malmö arena att utrustas med säng, specialbelysning och göras extra varm för ryggens skull. Programledarens schema görs också luftigt för att hon ska få vilopauser.

– Det blir inte tio timmar utan paus. Och nu också med lilltjejen som behöver lite tid också, det läggs också in i schemat.

”Lilltjejen” är dottern Adeline som under Eurovision kommer att vara knappt 5 månader gammal. Även där kommer Petra Mede ha specialhjälp. Petras mamma och syster, pojkvännen Mattias Günther, 34, och hans mamma finns på plats för att ta hand om den lilla.

Hon får ta skället

– Adeline kommer ständigt att ha minst två personer omkring sig, vad säger ni om det? Det är inte alla bebisar som har, säger Petra med ett skratt.

Hon har också varit tydlig med att hon inte vill drabbas av schemaändringar i sista stund. Där är det Petras manager Maria Olanders som får rycka in om något skulle gå fel.

– Hon vet att om jag blir arg så är hon schyst så jag kan låta det gå ut över henne, säger Petra Mede.

Fakta

Namn: Petra Maria Mede.

Ålder: 43.

Bor: Lägenhet i Bromma.

Familj: Pojkvännen Mattias Günther, 34, dottern Adeline, 3 månader.

Inkomst: 428 600 inkomstår 2011.

Bakgrund: Skadade sig allvarligt i ryggen och tvingades hoppa av en begynnande karriär som balettdansare som 20-åring. Slog igenom som komiker i mitten av 2000- talet och programledde Melodi­festivalen 2009.

Aktuell: Programledare för Eurovision song contest i Malmö 14, 16 och 18 maj.

SVT:s specialarrangemang för programledaren under Eurovision

x Får åka till Malmö 2 maj, en vecka senare än sitt team.

x Garanteras gott om sömn varje natt.

x Inga schemaändringar.x Tillgång till massör, sjukvårdare och sjukgymnast om ryggskadan skulle bli värre igen

x Luftigt schema för ryggens skull.

x Schemalagda pauser för att vara med dottern Adeline.

x Att logen görs så hemtrevlig som möjligt:

– Egentligen hade jag velat att det såg ut som ett fint hotellrum, men nu är det arenamiljö. Men jag vill att det ska kännas som ett vanligt rum. Man får väl ändra belysningen, värmen, lite möblerna, möjligheterna att värma mat. Värmeelement och mysbelysning, säng och dusch behöver jag, säger hon.

men det här ville hon inte ha

– Jag skulle skriva en rider på vad jag ville ha i logen. Och Adeline tycker att det är väldigt roligt att bada så jag skulle önska en badbalja. Men jag skrev fel. Och så hörde de av sig: ”jo, de undrar lite över det här med badkaret, de är lite osäkra på om de ska hinna dra in vatten och installera ett”, men det var ju bara en badbalja jag ville ha.