”Jag mådde inte bra, helt enkelt”

1 av 3
NÖJE

1982 avgjorde han UEFA-cupen för IFK Göteborg.

För Nöjesbladet berättar Dan Corneliusson om varför det inte blev fler landskamper, rattfyllorna och hur det var att sitta i fängelse.

– Jag skämdes något fruktansvärt, säger han.

När Nöjesbladet ringer Dan Corneliusson, 51, hörs slammer i bakgrunden.

– Jag jobbar vet du. Vi har varit och gjort i ordning ute i Bergsjön, det är lite röjning i förråd, säger han.

Efter att proffskarriären avslutades i Malmö FF 1992 har Dan Corneliusson haft en rad olika jobb.

– Jag har provat på allt möjligt. Jag har varit portmontör, jobbat som försäljare till lite olika produkter och nu är jag fastighetsskötare, säger han.

Kontrasterna är stor. Under de fem år han spelade i Italienska ligan i Como under 1980-talet stod en röd Corvette i garaget.

– Sen hade jag en Golf GTI till min fru på den tiden, och så hade jag själv en Mercedes 560. Man unnade sig lite grann på den tiden, säger han.

Lyckades du spara några pengar?

– Ja, det gjorde jag väl, men sen kostar ju allting med skilsmässor och allt vad det är när man ska dela på grejerna. Sen kostade det ju att leva, det var ju inte bara en själv man betalade för. Sen när man inte jobbade den första tiden efter då gick ju pengarna på ett annat sätt när du inte får in någonting, säger han.

Tiden efter proffsåren beskriver han som mörka.

– Jag mådde inte bra helt enkelt, det var så mycket. Dels slutade man med fotbollen och så var det skilsmässa. Det är ju två stora grejer i sig. Och så ska man hitta någonting att göra och det är inte alltid lätt när man bara har spelat fotboll, säger han.

Dömdes två gånger

Dessutom blev det för mycket alkohol. Både 1997 och 2000 dömdes Dan Corneliusson för grovt rattfylleri.

– Det är ju för jävligt att man har gjort det. Jag har försökt lägga det bakom mig. Men man får ju stå för det man har gjort och det gör jag och jag skäms över det. Det är ju fel det jag gjorde, säger han.

För det grova rattfylleriet 1997 då han stoppades med 1,08 promille alkohol i blodet dömdes han till en månads fängelse. Straffet fick han avtjäna på öppen anstalt.

– Det var ju inte Kumla precis. Men det var ju väldigt kymigt och man skämdes något fruktansvärt.

Hur kändes det att dömas till fängelse?

– Det var fruktansvärt, när man åkte dit så visste man ju inte alls hur det skulle vara. Jag kunde inte identifiera det med mig själv. Men sen när man väl var där, det var ju vanligt folk som hade gjort samma misstag som jag hade gjort, säger han.

Men 15 juli 2008 stoppades Dan Corneliusson av polis igen.

Han var på väg för att hämta sin bror på Öckerö för att sen åka tillbaka till Göteborg. Polisens alkotest visade 0,53 milligram alkohol i blodet. Straffet blev en månads fotboja för grovt rattfylleri.

– Det var en dagen efter grej som hände då tyvärr. Jag trodde att det hade gått ur kroppen men det hade det inte gjort, säger han.

Hur mycket hade du druckit?

– Det kommer jag inte ihåg, säger han.

Hur kändes det att åka dit för grovt rattfylleri igen?

– Då var det ju inte alls det livet som jag pratade om innan för då mådde jag dåligt på ett helt annat sätt. Men jag tycker själv att det var för jäkligt att det hände. Jag borde ju ha väntat tre timmar, det hjälper ju inte att bara tro att det är okej, säger han.

Hur är ditt förhållande till alkohol i dag?

– Det är väldigt sparsamt. Jag jobbar och går upp halv sex på morgonen, så det är någon gång på helgen det kan bli. Men annars skulle man inte orka, jag lever ganska lugnt i dag. Det är sällan man är ute, det är mer familjen som gäller, säger han.

Han har gjort 22 landskamper för Sverige, att det inte blev fler stavas Olle Nordin.

– Jag tackade faktiskt nej till landslaget när Olle Nordin kom dit. Jag hade precis kommit tillbaka från en skada och spelat tre matcher och gjort mål i varje match. Och då säger Olle Nordin "Man ska inte kunna vara landslagsaktuell när man har varit borta så länge". Då kände jag att då kan man lägga mer tid på annat, säger han.

FAKTA

Det här är Dan Corneliusson.

Namn: Mats Dan Erling Corneliusson.

Ålder: 51.

Yrke: Före detta fotbollsproffs. Nu fastighetsskötare och tränare för Hönö IS i division 6.

Bor: Lägenhet i Västra Frölunda.

Familj: Hustrun Jennie, två söner och en dotter.

Inkomst: 249 100 kronor (taxeringsår 2012).

Aktuell: Är med i "Mästarnas mästare" i SVT som sänds på söndag kl 20.

Dan Corneliussom om...

"Mästarnas mästare":

"Jag tackade ja ganska omgående. Jag har följt programmet och alltid tyckt det varit väldigt trevligt, man får ju en känsla av människan bakom de här prestationerna. Det var en upplevelse och väldigt roligt att lära känna alla de andra."

Att spela mot Maradona:

"Han var ju fantastisk. Ibland gjorde han ju nummer som man nästan bara stod och beundrade. Vi gjorde ganska bra resultat mot dem. Borta är det ju alltid svårt mot dem, de hade ju både domare och annat med sig. Han fick ju många billiga straffar i och med att han hette Maradona, och han la ju dem själv också."

Att missa de stora pengarna i fotbollen som kom i och med Bosmandomen 1995:

"Så är det ju för alla som kom i skarven där. Bosmanfallet kom 4-5 år efter att jag hade slutat. Det är lite synd på så sätt att man låg lite nära. Men det är ju så det är i livet, och det är inget att göra åt."