Magnus Härenstam övar i sjuksängen

Efter cancern – nu laddar han inför sin comeback

1 av 5
SIKTAR PÅ SAMMA HUMOR Nu återupptar Magnus Härenstam humormonologen som han tvingades ställa in på grund av cancern. ”Det är inga stora insikter som har kommit med min stora sjukdom som gör att jag har ändrat på någonting. Fortfarande handlar det om att berätta om allt dråpligt som inträffar när vi åldras”, säger han.
NÖJE

Hans inställda föreställning har fått nytt liv.

Den cancerdrabbade Magnus Härenstam, 71, blir starkare för varje dag – och planerar comeback i höst.

– Jag har legat på nätterna och memorerat text. För att vara klar när kroppen väl hänger med, säger han till Nöjesbladet.

Härenstam som vi är vana att se honom.

Magnus Härenstams plan att göra humormonologen ”Morsning & goodbye” på Intiman i Stockholm hösten 2012 krossades efter sjukdomsbeskedet.

En cancer som drabbat ryggen gjorde att Härenstam fick ställa in samtliga föreställningar.

”Ännu piggare”

Men nu kommer ett positivt besked. Han har börjat ladda upp inför att återuppta monologen i september.

– För varenda dag som går känner jag mig piggare. Nu skiner solen så jag känner mig ännu piggare, säger Magnus Härenstam.

Behandlingen fortsätter, men så kallade psa-prov visar på positiva framsteg för Härenstams tillstånd.

– Jag har ett psa-värde som har halverats. För de insatta avgör värdet hur man mår när det gäller prostatan. Det har sjunkit avsevärt. Jag är lycklig över att läkarna har lyckats bromsa de här grabbarnas tillväxt. De växer inte längre, säger han.

Nu gäller det för Härenstam att återfå konditionen och rörligheten. Vilket kräver att han tränar sin kropp. Smärtan som han tidigare har haft är borta.

Går på gym

– Jag måste träna för att få i gång ben, armar och kondition som har varit under isen. Jag går på gym och tar även långa promenader. Jag märker att det blir bättre och bättre för varje dag. Detta för att jag ska vara i mitt livs form i september, säger han.

Utöver att träna på gym siktar han in sig på att göra mindre gigs för att värma upp inför premiären.

– Den här föreställningen går att modellera i alla möjliga tappningar. För en tid sedan var jag på ett konvalescenthem. Där frågade jag om jag fick göra en provföreställning. Jag gjorde en timme och folk skrattade som bara den. Jag måste göra sånt för att hålla liv i mig själv fysiskt, säger han.

Efter sjukdomsupplevelsen blir det endast några mindre justeringar i monologen, som handlar om allt dråpligt som inträffar vid åldrande.

– Jag kan­ske kan utvinna ytterligare några exempel från den här sista resan, säger han.

Drabbad av cancer – två gånger

Den 18 juli 2012 berättar Härenstam att han drabbats av cancer för andra gången i sitt liv.

Några år tidigare drabbades han av prostatacancer som han blivit friskförklarad från.

Den nya cancern i ryggen upptäcktes ”relativt tidigt”, enligt Härenstam.

I slutet av januari i år berättade Härenstam för Nöjesbladet att han inte hade några operationer inplanerade, men att behandlingsprocessen fortgick.

– Jag har varit på ett rehabiliteringscenter nere i Falköping i ett par veckor, det har varit väldigt nyttigt för mig. I övrigt så äter jag bromsmediciner och sånt nu, sa han då.

Härenstams så kallade psa-prov (prostataspecifik antigen) visar att hans värden är goda. Värdet har halverats.

– Det är oerhört viktigt att värdet inte blir för högt, säger Härenstam.