Snäll mot både gom och plånbok

NÖJE

På en undangömd del av Kungsholmen finns en liten bit av Öst­afrika.

Här serveras eritreansk husman som är snäll mot både gom och plånbok.

östafrika på kungsholmen Jebena är en anspråkslös och prisvärd restaurang.

Tunnelbaneuppgångar är generellt sett inte ställen där man dröjer sig kvar i onödan. Rådhusets uppgång är egentligen inget undantag, gråa trappor ner i underjorden och karga bergväggar skriker inte direkt myskväll med vännerna. Skillnaden är att i den här uppgången ligger en trevlig restaurang.

Utifrån sett är lokalen rätt oansenlig, men väl inne glömmer vi snabbt att vi är i tunnelbanans dagsljuslösa värld. En väggbonad med stadsmotiv sträcker sig över en av väggarna i den annars murrigt orangemålade restaurangen. Inredningen är lite skamfilad och vittnar om stimmiga helgnätter.

Lugnt på vardagar

Vardagskvällar som denna är det lugnt bland borden. Klientelet är blandat, familjer, ungdomar, par, vänner, alla med den gemensamma nämnaren att de verkar ha varit här förut. Den ensamma servitrisen gör sitt bästa för att serva de båda våningarna med bord samt baren, men hade behövt lite understöd.

Det östafrikanska köket kännetecknas av kryddiga grytor och röror serverade på det typiska brödet Injera, ett pannkaksliknande lite svampigt bröd gjort på surdeg. Det är också med hjälp av brödet som maten inmundigas. På Jebenas hemsida finns instruktioner i hur det hela ska gå till, och även personalen är generösa med förklaringar och tips. Som att vara sparsam med brödet för att inte bli mätt för snabbt. För oss nybörjare visar det sig vara snudd på omöjligt och vi fusk-skyfflar på maten med gafflar när ingen ser på.

Lena såser

De olika kött- och grönsaks­grytorna är milt men rikligt kryddade i lena såser med smak av vitlök, ingefära, kardemumma och den klassiska kryddblandningen berbere, en inhemsk chiliblandning. Awase Kulwa (biffgryta) och Allicha (potatis- och grönsaks­gryta) är några av favoriterna. Den smöriga och chilistarka råbiffen Kitfo går även att få tillagad, men det är att göra rätten en otjänst. Den är perfekt som den är.

Den som är sugen på något sött har Baklaba med glass eller bara glass att välja på. Och ibland behövs inte så mycket mer. Att få en omsorgsfullt tillagad måltid med dessert, kaffe och en öl för dryga tvåhundra kronor hör inte till vanligheterna i den här stan. Det är värt en hel del.

1 av 2

Bonus

Därför går du hit: Du vill äta gott och billigt, och kanske testa något nytt.

Vem tar du med: Den nyfikne.

Missa inte: Mixtallrikarna. Prisvärda, goda och fina att se på.

Undvik: Toaletterna skulle behöva en rejäl uppfräschning.

Vegetariskt: Mycket att välja på.

Klädkod: Kom som du är.

Jebena

Adress: Kungsklippan (Rådhusets tunnelbaneuppgång). Telefon: 08-650 42 50. Öppettider: måndag-torsdag 14.30-23.00, fredag-lördag 14.30-03.00, söndag 14.30-23.00. Mat: Eritreansk. Pris: Varmrätter 80-139 kr. Hemsida: www.jebena.com.

ARTIKELN HANDLAR OM