Jonas Gardell om tokhyllningarna

”Jag är väldigt förvirrad, så omfamnad”

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Jonas Gardell berättar om hyllningarna efter senaste årets succéer. ”Det har varit sånt kaos, ett toksnurr ända sedan i våras”, säger han.
NÖJE

GÖTEBORG. Ofta ifrågasatt under karriären. Men efter det senaste årets succéer hyllas Jonas Gardell av alla.

– Jag är förvirrad, omfamnad av alla. Så det vore rätt skönt om Aftonbladet kunde rasa lite mot mig, säger han och skrattar.

Jonas Gardell har under hela sin långa karriär fått blandade reaktioner från svenska folket. Men efter de senaste händelserna, framför allt böckerna och tv-serien ”Torka aldrig tårar utan handskar” och ”Allt faller” så har han hyllats över hela linjen.
– Det har varit sånt kaos, ett toksnurr ända sedan i våras. Det har aldrig slutat. Först blev det en jättehype kring den första boken, följt av väldigt fina recensioner. Sen kom tv-serien och det blev fem plus där också. Och nu den andra boken. Jag hade räknat med att ”Allt faller” skulle vara stoppet, att vi skulle bli sågade. Men det blev vi ju inte heller. Jag och Henrik (Schyffert) hade faktiskt räknat med det, vi satt och skickade förvånade sms till varandra när de positiva recensionerna började ramla in.

”Van att kämpa i motvind”

Förvånad?
– Alltså, nu har jag blivit tokhyllad, absolut. Men jag är mer van att inte bli det. ”En komikers uppväxt” gav inga fantastiska recensioner, det är först i efterhand som det blivit en klassiker. Varje gång jag sätter upp något så hoppas jag att det ska bli jackpot, men så kommer en sågning. Och då vet jag att jag får kämpa på lite mer till nästa gång. Så jag är ganska van att kämpa i motvind.
Hur känns det nu då?
– Jag är väldigt förvirrad, så omfamnad. Så det vore väldigt skönt om Aftonbladet kunde rasa lite, haha.
I går kväll sände SVT showen ”En helkväll med Jonas Gardell”.
– Vi har satt ihop en show på 90 minuter och repeterat den i tre dagar. I vanliga fall tar det ett par månader, säger han.

Heltaggad

SVT sänder under våren tre shower, med Gardell, Lena Philipsson och Jill Johnson. Och Gardell är heltaggad.
– Sista åren har jag varit en mycket seriös romanförfattare, så det är ljuvligt att få växla till att vara den här spektakelmakaren. När SVT ringde och frågade om jag ville göra en egen show så var det bara ”så klart jag vill”. Jag har plockat material från i stort sett samtliga shower jag gjort, till och med från föreställningar som inte uppförts på 25 år. Det är hemskt kul. Men det blir nog sista gånger jag håller på och studsar och hoppar så här. Jag är ju 50 bast snart och hela kroppen värker efter en dags repetitioner.