’Jag behöver vara ensam'

Brasse Brännström om nya filmen – och kärlekslivet på äldre dagar

1 av 3 | Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Flyger solo Brasse Brännström lever själv och trivs med det. Men han utesluter inget. ”Plötsligt träffar man någon i Ica-kassan och så börjar fiolerna spela. Vem vet?”, säger han. Just nu är han bioaktuell i Mats Arehns nya film, ”Bäst före”, där Brasses rollfigur träffar en ungdomskärlek.
NÖJE

Manlig vänskap och ­kärlek på ålderns höst. Två teman i nya svenska filmen ”Bäst före”.

Nöjesbladet träffade ­filmens stjärna Brasse Brännström, 68, för ett samtal om hur de bitarna ser ut i verkligheten för honom.

– Några gånger har man stött ihop med kvinnliga skolkamrater 20, 30 år senare som sagt: Herregud, jag var så förtjust i dig. Då tänker man: ­Jägarns också ..., säger han och skrattar.

I Mats Arehns drama­komedi sätts vänskapen mellan tre ”gubbar” – spelade av Brasse, Kjell Bergqvist och Göran Ragner­stam – på hårda prov när de firar en travvinst med en kryssning på Östersjön. ­Inte minst när en gammal ungdomskärlek (Ewa Fröling) dyker upp.

– Mats och jag hade kul när vi gjorde ”Mannen som blev miljonär” (1980). Det kändes frestande att få träffa honom igen nu när han hade ett både roligt och vemodigt manus om vänskap som är byggd på lösan sand, för att vara lite biblisk, ­säger Brasse.

”Så bra på scen”

Många tror ju att du, ­Magnus Härenstam och Lasse Hallström har en liknande vänskap. Är det så?

– Ja, men på olika sätt. Magnus och jag fungerade så in i helskotta bra ihop på scen. Det var en synergi­effekt. 1+1 blev mer än 2, vi blev mer än dubbelt så bra på något sätt.

– Hallström och jag träffades ju redan på skoltiden. Vi kunde redan då prata väldigt öppet om hur vi mådde. Magnus hade svårare för när vi vältrade oss i våra ungdomsdepressioner. ”Fan, skärp er nu!”, brukade han säga.

Hur ser vänskapen ut i dag?

– Magnus och jag äter middag några gånger om året och uppdaterar varandra. Lasse bor ju i USA, det blir mest mejl till varandra. Men när han gjorde ”Hypnotisören” förra året hade vi en kräftskiva hemma hos Magnus och det var fruktansvärt roligt. Precis som om vi hade träffats förra veckan.

Hur har du det med kärleken?

– Jag lever själv. Och jag trivs med det. Jag har ett stort ensamhetsbehov. Det har alltid varit så och jag har svårt att säga varför. Jag ska nog inte försöka förklara det, då kanske jag blir ­deprimerad.

”Kunde ha sagt nåt”

Så du har inte likt rollfiguren i filmen mött någon ungdomskärlek?

– Några gånger har man plötsligt träffat en skolkamrat på gatan som sagt att de var förtjusta i en. Då har man tänkt: Fan också, du kunde väl ha sagt något då …

Tror du att det är svårt att hitta kärleken på ålderns höst?

– När jag var 16 var jag fullständigt övertygad om att jag aldrig skulle träffa en tjej. Jag var för blyg, för ful, hade ful frisyr. Så kanske äldre människor också tänker när de lallar omkring. Så plötsligt träffar man någon i Ica-kassan och så börjar fiolerna spela. Så vem vet?

Brännström om...

… ”Fem myror är fler än fyra elefanter”:

– Det fanns ju en tid när folk på stan pekade och sa ”där går Magnus, Brasse och Eva”. Jag är förstås stolt över det. Det är väl det folk skulle komma ihåg, om jag så vann Nobelpriset i fysik, kemi och litteratur samtidigt.

… att jobba med Ewa Fröling:

– Hon är MYCKET ‧intensiv, men det gick väldigt friktionsfritt.

… framtiden:

– Mats Arehn och jag hade en ‧annan filmidé redan innan vi gjorde ”Bäst före”. Den ska vi ta tag i nu. Jag ska spela med i filmen, men det är inte 30 andra gubbar med i den.

Detta är Brasse

Namn: Brasse Brännström. ‧Ålder: 68. Familj: Singel. Bor: Stockholm. Karriär: Ett 30-tal filmer och tv-serier, bland annat ”Två killar och en tjej”, ”1939”, ”Den bästa sommaren”, ”Gossip”, ”Pelle Svanslös”, ”Dieselråttor och sjömansmöss” och, förstås, ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. Många shower och pjäser. Aktuell: På bio i ”Bäst före”.

ARTIKELN HANDLAR OM