Mamma-lyckan förbyttes till panik

Kitty Jutbring nära falla in i depression efter förlossningen: ”Jag bad om hjälp”

1 av 3 | Foto: LOTTE FERNVALL
TERAPI OCH MEDICIN Kitty Jutbring blev mamma till dottern Nikki-Lo i höstas. Men tiden efter förlossningen var svårare än Kitty trott. I dag mår hon bättre och har med hjälp av samtalsterapi, gruppmöten och antidepressiv medicin hittat ett sätt att hantera vardagen.
NÖJE

Från lyckorus till ett stort svart hål.

Efter dotterns födsel var hon nära att falla in i en depression – nu kämpar radioprofilen Kitty Jutbring för att ta sig tillbaka.

– Är varenda dag ett helvete är det svårt att kunna upp­skatta samvaron, säger hon till Nöjesbladet.

Foto: LOTTE FERNVALL
TERAPI OCH MEDICIN Kitty Jutbring blev mamma till dottern Nikki-Lo i höstas. Men tiden efter förlossningen var svårare än Kitty trott. I dag mår hon bättre och har med hjälp av samtalsterapi, gruppmöten och antidepressiv medicin hittat ett sätt att hantera vardagen.

Eufori – men samtidigt skuldkänslor, panik och ångest.

I höstas blev Kitty Jutbring, 35, mamma för första gången.

Några veckor efter förlossningen skrev hon på sin blogg: ”Nu orkar jag snart inte mer”.

– Det kändes som att jag inte var gjord för att vara mamma. ”Hur fan ska jag klara det här?”, tänkte jag.

”Jag mådde dåligt”

Tiden efter att dottern Nikki-Lo kom till världen var tuff och inte alls så underbar som Kitty läst om i de glammiga maga­sinen.

I stället vändes världen upp och ner och mammalyckan förbyttes till panik.

– Det var som att gå från tonåring till skitvuxen på en vecka och jag mådde dåligt. Jag kände att jag kom till en punkt där jag var rädd att det skulle utvecklas till en riktig depression. Då ringde jag och bad om hjälp, säger hon.

För att hantera de nya känslorna bloggade hon öppet om hur hon kände. Något som hon även har talat ut om i en intervju med maga­sinet Mama.

Snart tackade Kittys läsare och andra nyblivna mammor henne för att bryta tabut.

– Bilden av en kvinna och en mamma är ju den där omhuldande, inkännande, goda och varma människan. Inte den som sitter och gråter och känner ”vad fan hände med mitt liv?”.

Läsarkontakter en hjälp

I dag mår Kitty bättre. Med hjälp av samtalsterapi, gruppmöten och antidepressiv medicin har hon lyckats hitta ett sätt att hantera vardagen som ny­bliven mamma.

– Det är viktigt för bebisen att mamman mår okej. Är varenda dag ett helvete är det svårt att uppskatta samvaron med barnet, säger hon.

Och bloggen tänker hon fortsätta med.

Tillsammans med hjälpen från mödravårdscentralen har kontakten med läsarna fått Kitty att inse att hon inte är ensam.

– Vad är en depression? Vad är en psykos? Det behövs mer nyanser i detta och att vi pratar mer om det, säger hon och fortsätter:

– Det är jobbigt att känna sig ”onormal”. Men en massa människor går igenom precis samma sak just nu, och mitt i eländet är det skönt att kunna läsa om det.

Personfakta

Namn: Anna Maria Kitty Skura Jutbring. Ålder: 35. Familj: Sambon Per Störby, 41, musiker och dottern Nikki-Lo, född 3 december 2012. Bor: Lägenhet i Enskededalen, söder om Stockholm. Gör: Programledare för ”P3 star” och har lett ”Sommarsession” i P3 tre år i rad. Nu mammaledig, eller ”i föräldratjänst” som Kitty hellre skulle kalla det. Bloggar på mama.nu.