Experten: En av åtta blir deppig

NÖJE

Att känna sig nedstämd efter att man fått barn är inte ovanligt.

– Förlossningsdepression drabbar var åttonde mor, säger Ann Josefsson, docent och överläkare vid kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

En nybliven mamma kan drabbas av olika sorters nedstämdhet.

– Först och främst Baby blues, eller tredagarsgråten, som drabbar mellan 50 och 80 procent av alla nyblivna mammor, men det försvinner inom några timmar till några dagar. Förlossningsdepression pågår längre och drabbar var åttonde mor, säger Ann Josefsson.

Vilka är symtomen?

– Det kan vara nedstämdhet, sorgsenhet, hopplöshet, och en känsla av att inte klara av situationen. I vissa fall har man svårt att glädja sig åt barnet och att se fram emot saker. Skuldkänslor är också vanligt.

Var kan man söka hjälp?

– Det viktigaste är att man vet om att det är ganska vanligt och att det finns hjälp att få. Man kan söka hjälp hos barnmorskan på mödravårdscentralen eller på barnavårdscentralen alternativt hos sin distriktsläkare. Oftast börjar man med samtalsstöd men ibland behöver man lägga till antidepressiva läkemedel.

1 av 3

Fler som har mått dåligt

Camilla Läckberg, 38

I samband med sonen Willes födelse drabbades deckarförfattaren av en förlossningsdepression.

Céline Dion, 45

2010 födde hon tvillingar. Men den dubbla lyckan övergick i förlossningsdepression.

– Jag var utanför mig själv. Jag hade ingen aptit och det oroade mig, sa Dion i franska magasinet Gala.

Gwyneth Paltrow, 40

När filmstjärnan fick sitt andra barn, sonen Moses, drabbades hon av en depression.

– När jag var som sämst var jag som en ‧robot, jag kände ingenting. Jag hade inga ‧moderskänslor för honom, det var hemskt, sa hon i Vogue.

ARTIKELN HANDLAR OM