Gardell skämde ut sig inför Meryl Streep

1 av 3 | Foto: Magnus Wennman
Jonas Gardell
NÖJE

Han ville bli Meryl Streeps bästa vän.

Men Jonas Gardells charmoffensiv slutade i platt fall.

– Jag var förkrossad, säger Jonas Gardell i ”Sommar i P1”.

Ansträngningarna var förgäves.

Och resultatet blev pinsamt, enligt honom själv.

Ungefär så kan man sammanfatta Jonas Gardells, 49, berättelse från ”Sommar i P1” om när författaren och komikern försökte charma Hollywoodstjärnan Meryl Streep, 63, under en premiärvisning.

Gardell berättar att han och maken Mark Levengood, 48, var inbjudna vip-gäster till premiären av filmen ”Mamma mia”.

”Svetten började rinna”

Han fick snabbt upp ögonen för den Oscarbelönade huvudrollsinnehavaren som också var på plats.

– Plötsligt stod hon bara där, tre meter ifrån mig. Mitt hjärta började bulta. Svetten började rinna. Det såg ut som mörka blommor av svett i skjortans armhålor. Jag förstod att om jag någon gång någonsin skulle hälsa på Meryl Streep, säga några ord till Meryl Streep, bli bästa vän med Meryl Streep, så var det nu, säger han i sitt sommarprat.

Men kroppen ville inte lyda.

Samtidigt som Gardell frös till is vid sitt bord såg han plötsligt hur hans partner stod vid Streeps sida. Levengood och Streep pratade, skrattade och fotograferades med varandra.

Allt till Jonas Gardells stora förtret.

Men författaren skulle få en ny chans att komma Meryl Streep nära.

Smidde ny plan

Jonas Gardell ställde sig nära skådespelaren Lena Olin med hopp om att Meryl Streep skulle komma fram till henne för att prata.

Och mycket riktigt: Streep valsade fram till Olin. Gardell hade sträckt fram sin hand för att hälsa men Hollywoodstjärnan tog ingen notis.

– Där stod jag med handen framsträckt som en tiggare och med flinet ohjälpligt påklistrat, högröd i ansiktet och med en dregelsträng hängande från hakan. (...) Då såg jag vad Meryl tänkte. Hon tänkte: ”Vad fint att de släpper in efterblivna på svenska premiärfester”. Exakt så tänkte hon, säger Gardell i ”Sommar i P1”.

Ännu ett fiaskoförsök

Till slut hälsade de ändå på varandra, Meryl Streep och Jonas Gardell. Men det resulterade inte i det djupa samtal som författaren hade hoppats på. Gardell beskriver hur han inte lyckades forma ord.

– Jag tror inte att hon förstod att den här motbjudande och dreglande hunden/efterblivna stockholmska byfånen hon tvingades hälsa på var en själsfrände, säger Jonas Gardell i ”Sommar i P1”.