Roy sågar Woody Allens Sverigefilm

1 av 3
Woody Allen.
NÖJE

Woody Allen kan få 122 miljoner kronor för att spela in en film i Stockholm.

Nu sågas idén av Roy Andersson.

– Jag tror det är bortkastade pengar, säger han till Nöjesbladet.

Pengarna ligger på bordet.

Woody Allens, 77, planer på en film om Stockholm ligger nu helt i regissörens egna händer.

– Vi har blivit erbjudna pengarna. Nu är det bara upp till mig att hitta på en bra stockholmshistoria, sa regissören till Nöjesbladet i dag.

Men det är inte alla som ser ljust på planerna.

”Pengarna hamnar i hans konton”

Roy Andersson, 70, är starkt kritisk till idén.

– Jag tycker inte att han borde göra en film här. Han kan ju inte Stockholm. Han gör sina filmer bäst i New York. Man blir vingklippt när man inte kan sin miljö, säger han.

Enligt uppgifter till Nöjesbladet sker finansieringen för Woody Allens stadsbaserade filmer lokalt. Producenten kräver 122 miljoner kronor.

Sedan får regissören fria händer att skapa en film utifrån staden.

Roy Andersson tror inte att den summan motsvarar hur mycket Stockholm gynnas av filmen.

– Jag tror att det är bortkastade pengar. Två tredjedelar är bortkastade. Eller så hamnar de i hans konton – och då är de ju nyttiga för honom, säger han.

”Det är pretentiöst”

Han tycker inte budgeten avspeglar varken filmens kvalitet – eller kostnader.

– Jag kan inte förstå att filmerna är så dyra, med hans sätt att göra film. Det är sängkammarspel. Det verkar omöjligt att bränna så mycket pengar. Det låter inte bra att okritiskt sätta pengarna utan att det finns en idé. Det är lite pretentiöst faktiskt.

– Man ska inte vara missunnsam eller avundsam, men i bland måste man säga att det känns fel. Det är lite kejsarens nya kläder. Fy fan, säger han.

Hyllas av Alfredson

Men Roy Andersson får mothugg.

Regissörkollegan Tomas Alfredson, 48, är mer än nöjd med satsningen.

– Det låter ju alldeles fantastiskt, med hans skärpa bjuder han oss säkert på något som vi inte visste fanns, säger han.

Titta Woody – här har du din film

Woody Allen vill göra film i Stockholm – men har inte hittat berättelsen ännu.

Vi bad svenska regissörer och skådespelare bjuda Woody på sina idéer.

Harriet Andersson, skådespelare:
– Han har ju spelat in i massor av olika städer och vill väl ha lite olika grejer. Jag tycker om en del av hans filmer, men inte alla. Man kan ju inte älska allt. Men för mig får han göra sina filmer var han vill. Men jag lägger mig inte i vad han tänker göra för det man inte lägger sig i behöver man inte dra sig ur. 
Peter Dalle, regissör och skådespelare: 
– Det är ju jättekul, det är en mycket spännande person, jag har en väldig respekt för honom och känner mig lite befryndad i och med att han hoppat lite mellan olika genrers och stilar. 
Vad borde han skriva om?
– Det tror jag han hittar bäst själv. Det vore konstigt att rekommendera något till Woody Allen. Men kanske att Stockholm är den stad som förstörts mest efter andra världskriget trots att det föll en bomb av misstag för att våra politiker har förstört staden, så då kanske man skulle göra något som handlar om korruption. 
Richard Hobert, regissör:
– Jag tycker det vore spännande om han med sin journalistiska och inkännande blick för samhälle och relationer gav oss sin bild på det nya Sverige, som inte bara innefattar slottet, Grand Hôtel och fjärdarna utan också Husby och förorterna och alla de politiska komplikationer som finns. Vi behöver se det, man har svårt att se saker på sin egen hemmaplan. 

ARTIKELN HANDLAR OM