Lux: Jag har nog adhd

Dj-stjärnan om flytten till USA, hajpen och uppbrottet

1 av 2 | Foto: Foto: Ulf Höjer
En riktig luxlirare. Adrian Lux har sin bas i Los Angeles och erövrar arenor över hela världen.
NÖJE

Adrian Lux går sin egen väg.

Och han går den helst alldeles själv.

– Jag har nog någon form av adhd, säger han.

Det är 15 000 personer i den australienska publiken när Adrian Lux, eller Prinz Adrian Johannes Hynne som han egentligen heter, stänger av musiken.

Men det blir inte tyst.

Tusentals människor håller tonerna till hans genombrottslåt ”Teenage crime”. Händer är i luften och Adrian Lux ser ut över den sjungande massan med tårar i ögonen.

– Jag kände att om det tar slut i morgon så kommer jag att vilja komma ihåg att jag stängde av musiken och hörde alla sjunga. Så jag gjorde det, säger han.

Går du fortfarande tillbaka och tänker på det?

– Ja, jag tänker på allt som att jag ska kunna berätta det för mina barnbarn när jag blir äldre. Jag vill vara en rolig farfar som har sådana där minnen. Så ibland måste man stoppa upp sig själv, slappna av och tänka ”när jag var si och så gammal spelade jag där och alla kunde min låt, och det var fan ganska coolt ändå”.

Världen som spelfält

Han ler. Men sagan om Adrian Lux, 27, är långt ifrån slut. Faktum är att den precis har tagit fart. Efter åtta års musikskapande kom genombrottet med ”Teenage crime” 2010. Adrian Lux fick världen som spelfält och har gjort remixer för artister som Britney Spears, Lana del Rey och Oskar Linnros. Han supportas av andra dj-stjärnor världen över och hittade sitt uttryck mellan att vara ”ett klubbkid som spelade mycket techno” och visionen i den poppiga housen. I januari i år flyttade han permanent till ett hus i Los Angeles för att ”komma i fas”.

– Det var bra för mig att flytta till USA. Men det som inte är glamoröst med det här jobbet är saker som man får offra. Det är svårt att ha en relation och jag har inte träffat min familj på väldigt länge, säger han.

Fokuserar på jobbet

På grund av det ständiga turnerandet har han och dj-stjärnan Rebecca Scheja, 24, gjort slut.

– Det är okej. Men det var just en sådan grej, båda turnerade hela tiden, så det gick inte riktigt. Och nu har jag valt att fokusera på jobbet.

Adrian har aldrig strävat efter framgång. Efter kändisskap. I början höll han sig borta från att synas överhuvudtaget. Han ville inte bli en image, inte ta fokus från musiken.

– Jag har inte varit rädd för det, men för vissa tar den där imagen över. Så det blev en naturlig motreaktion för mig. Nu när jag är ganska hypad i USA så känns det som att jag byggt det på rätt sätt, säger han.

– Jag tror att jag har någon form av adhd. Alla som känner mig vet att jag har väldigt svårt att göra något om jag inte har gjort det själv.

Det här är Adrian

Namn: Prinz Adrian Johannes Hynne.

Ålder: 27.

Yrke: Dj och producent.

Bor: Los Angeles.

Bakgrund: Slog igenom med världs­succén ”Teenage crime” och har turnerat världen över. Var en av huvudpersonerna i realityserien ”Heartbeats” och kom ut med debutalbumet ”Adrian Lux” 2012.

ARTIKELN HANDLAR OM