Hollywood skakat av titelkrig

Foto: TWC
”The butler” som den kanske ska heta när den släpps.
NÖJE

Det är fullt krig i maktens korridorer i Hollywood.

Enligt filmbolagsmogulen Harvey Weinstein försöker Warner brothers pressa honom att lämna ifrån sig rättigheterna till ”The hobbit”.

– Det är mobbningsmetoder, säger han enligt The Guardian.

Stjärnspäckade filmen ”The butler” har amerikansk biopremiär i slutet av augusti. Den spås redan nu vara en het kandidat att vinna priser i nästa års Oscarsgala.

Filmtiteln kan dock komma att ändras till premiären – vilket har orsakat ett storbråk i Hollywood.

Warner brothers har stämt bolaget bakom ”The butler”, The Weinstein company (TWC), för titelplagiat.

”Beredd att vittna”

I ett uttalande uppger Warner brothers att de äger rättigheterna till en kortfilm från 1916 med samma titel och kräver att TWC byter titel.

Men enligt filmbolagsmogulen Harvey Weinstein, som äger TWC,  handlar konflikten om en helt annan film – ”The hobbit”.

Weinstein har nämligen rätt till del av intäkterna från Warner brothers-filmen ”The hobbit”.

– Jag kontaktades av två chefer på Warner brothers, vilket jag är beredd att vittna om, att om jag gav dem rättigheterna till ”The hobbit” så skulle de lägga ner sitt krav, säger han till CBS enligt The Guardian.

Försöker krossa honom

Han tror inte att cheferna på Warner brothers bryr sig det minsta om en kortfilm från 1916 som inte lämnat något större avtryck på filmhistorien.

– Det användes som en mobbningsmetod. Det är jag säker på till hundra procent. Det handlar om att den stora killen försöker krossa den lilla, säger han.

Regissören bakom ”The butler”, Lee Daniels, tror att ett namnbyte skulle innebära att färre personer kommer att se filmen, skriver han i ett öppet brev till Deadline.

I rollistan till ”The butler” finns bland andra Robin Williams, Forest Whitaker, Mariah Carey, Jane Fonda, Cuba Gooding Jr. och Minka Kelly.

Filmen har svensk premiär den 11 oktober.