”Kastar oss handlöst ut”

Låtaktuella Hoffmaestro har bytt fokus - och tar sikte mot Europa

Bunkrat i studion. Tre år har gått sedan det senaste albumet men nu är elvamannabandet Hoffmaestro tillbaka. Nyligen släppte de ”City hut sessions, pt.1”, den första av två ep:s i år och nu siktar bandet på Europa.
NÖJE

Festivaldöden sprider sig.

Då byter ett av landets flitigaste festivalband fokus - och tar sikte mot Europa.

- Vi kastar oss ut handlöst, säger Hoffmaestros frontman Jens Malmlöf.

Det har gått tre år sedan senaste albumet.

Men nu är elvamannabandet tillbaka.

Hoffmaestro är aktuella med nya singeln ”Dreams” och nyligen släppte de ”City hut sessions, pt.1”, den första av två ep:s i år.

- Vi har bunkrat oss i vår studio, spelat in och skrivit, säger Karl-Uno Lindgren.

Och den här gången har bandet bytt fokus.

- Innan skrev vi liveakter mer än skivor. Man stod nästan och testade låtarna genom att hoppa i kontrollrummet. Nu känns det jävligt kul, men också nojjigt för hur det kommer att tas emot. Man ska känna igen sig men det är också en ny riktning, säger Jens Malmlöf.

’Låg i respirator’

Han säger att den tydliga livesatsningen berodde på hur branschen såg ut.

- När vi kom in i branschen låg den i respirator. Att tjäna pengar utanför livescenen var det knappt någon som gjorde.

’Blev illa berörd’

Bandet ser själva spelningen på Peace & Love-festivalen 2009 som en milstolpe.

- När jag först hörde att Peace & Love läggs ner blev jag faktiskt illa berörd. Sverige har på fullt allvar förlorat en av de få riktiga folkfesterna, säger Jens Malmlöf.

Karl-Uno Lindgren fyller i:

- För oss har det varit helt avgörande. Det är liksom snacket på campingen som gjort att vår grej har spridit sig över landet.

Tror på festivaler

Jens Malmlöf är ändå optimistisk.

- Jag tror inte på den här festivaldöden. Det kommer så mycket nya musiktrender. Jag tror att det kommer finnas festivaler, säger han.

I sommar turnerar Hoffmaestro i både Sverige och Europa, bland annat i Storbritannien och Holland.

- Vi började ge oss ut för två år sedan. Från Tyskland har ordet spridit sig, det är därför man kan åka. Det är jävligt roligt, säger Jens Malmlöf.

Hur länge pallar ni att vara en intensiv liveakt?

- Det är farligt att fastna i grejer, om vi orkar stå och hoppa om 30 år kommer vi göra det, säger Lindgren.

Det här är Hoffmaestro

Bunkrat i studion. Tre år har gått sedan det senaste albumet men nu är elvamannabandet Hoffmaestro tillbaka. Nyligen släppte de ”City hut sessions, pt.1”, den första av två ep:s i år och nu siktar bandet på Europa.

Slog igenom med filmen ”Stockholm Boogie” och ledmotivet ”Desperado” 2005.

Albumdebuterade med ”The storm” 2008. Nya ep:n ”City hut sessions pt.1” släpptes 17 juni.

Består av: Jens Malmlöf - sång, gitarr, Karl-Uno Lindgren - körsång, slagverk, John Lindgren - gitarr, Nils Tull - körsång, slagverk, Harry Wallin - trummor, Johan Ekhé - piano, Thomas Eby - slagverk, Hampus Lundgren - bas, Karl Frid - dragbasun, Kristian Harborg - saxofon, Petter Linde - trumpet

Hoffmaestros bästa festivalanekdoter:

”Vi spelade på en dödsmetallfestival i Tyskland och innan vi skulle på stod de och skrek ”skinhead”. Vi tänkte: ”var fan har vi hamnat? Det kommer inte gå”. Sen fick vi reda på att bandet de skrek på hette Skindread,” säger Jens Malmlöf.

”Vid en annan spelning i Tyskland delade jag upp publiken och när jag sträckte upp handen kutade 8 000 personer rakt in i varandra varpå någon tysk scenchef skriker ”nein!”. Vi fick veta att det var ”wall of death” och att det är skitfarligt. Det var lugnt, men det var en jävla tur att det var lugnt,” säger Jens Malmlöf.

I Danmark blev de tillsagda att vara tysta bakom scen för att ”The Boss” var på väg. Det visade sig dock vara en artist som spelade covers av Bruce Springsteens låtar. Den danska versionen av ”The Boss” var dock inte särskilt lik originalet.

- Nej, det var rätt långt ifrån faktiskt, säger Karl-Uno Lindgren.