Ralf Gyllenhammar: ”Folk bankade i väggar och golv”

Mustasch-sångaren om spritkaoset och viljan att bli programledare för Mellon

1 av 4 | Foto: P-O Sännås
Förutom att jobba med Mustaschs kommande album har ”Bed on fire”-sångaren Ralf Gyllenhammar siktet även inställt på Melodifestivalen. ”Jag siktar på att bli programledare där”, säger han.
NÖJE

Bandet Mustasch fick bryta jobbet med kommande plattan på grund av ett spritkaos.

Men frontfiguren Gyllenhammar viker sig inte – och planerar att ta över ”Melodifestivalen”.

– Jag siktar på att bli programledare där, säger han till Nöjesbladet.

”Bed on fire”-sångaren Ralf Gyllenhammar, 47, jobbar med Mustaschs kommande platta just nu. Först var tanken att jobba med albumet vid en herrgård i västgötska Vara för att maxa kreativiteten.

Men det gick dåligt. På grund av fri tillgång till alkohol.

– Vi var där och repade. Tyvärr hade de en pool där man ställt fram en massa öl och grejer. Vi bestämde att det är bättre om vi är kreativa i en studio i stället, säger Gyllenhammar.

Enligt honom själv är han numera den lugna i gänget, då han slutat dricka starksprit.

Blev en enda stor fest

I stället för en fokuserad kreativ process blev det fest.

– När jag satt i källaren och spelade hörde jag hur de andra rasade runt på övervåningen. Man hörde folk som bankade i väggar och golv, fortsätter han.

Trots alkoholen lyckades bandet jobba fram tre låtar.

– Man kan inte sätta Mustasch i en herrgård med 32-gradig pool och fri tillgång till alkohol. Jag sa till grabbarna att vi skulle göra som Red Hot Chili Peppers när de gjorde ”Blood sugar sex magik”. De hyrde ett stort hus. Nu har vi testat det och det går inte, säger han.

Vill bli programledare

Nu har inspelningen förflyttats till Studio stora skuggan i Stockholm. Utöver ett skivsläpp har Gyllenhammar siktet inställt på nästa ”Melodifestivalen”.

Hans önskan är att bli programledare. Och han har redan frågat Christer Björkman via ombud (inte fått svar).

– Jag gillar evenemanget och jag tycker om att det håller på under så lång tid. Ifall de känner att de vill ha mig vet de ungefär vad jag är för typ av person. Jag skulle lägga stor vikt vid det musikaliska. Men jag kanske inte skulle klara av att göra jobbet helt själv, säger han.

Tänker tävla i Mellon

Han siktar också på att skicka en låt till tävlingen. Han har inte tagit ställning till om han själv ska uppträda. Det finns redan tre potentiella ”låt-embryon” som är pianobaserade (Elton John/Queen-stuk).

– Men det kanske är bättre att ha en annan artist än jag. Jag tror att jag skrämde livet ur den internationella juryn.

Gyllenhammar om...

... kommande experiment:

– Vi tänker experimentera med programmerade trummor på skivan. Det är svårt att få ihop hårdrock med distade gitarrer och akustiska trummor. Så vi kör datatrummor och får mer plats i ljudbilden och kan hitta på nåt roligt.

...  om tv-projekten:

– Jag anser mig vara en entertainer som rör mig mellan tv-underhållning och musik. Nu har jag gjort TV4:s ”Fångarna på fortet” och SVT:s ”Kändisbarnvakten”. Fortet var skoj. Att vara barnvakt var jobbigt men väldigt roligt.

...  Mustasch i Tyskland:

– Det går väldigt bra i Tyskland för oss. Igen. Vi har en tysk bokare och bra manager som håller koll på oss. Vi headlinar på mindre festivaler där. Skönt att köra på en marknad till.

Det här är Ralf

Namn: Ralf Rafael Gyllenhammar.

Ålder: 47.

Bor: Radhus i Vallentuna.

Familj: Frun Doris, 29, och barnen Elviraa, 5, och Monika, 2.

Bakgrund: Sångare i hårdrocks-bandet Mustasch, medverkat i ”Körslaget” på TV4. Sjua i ”Melodi-festivalen” med ”Bed on fire” i år.